Festivalul Jumărilor are loc de pe 20 decembrie la Bistriţa

0
142

În general târgurile şi festivalurile de Crăciun vin cu o tradiţie de ani buni în spate şi rareori iau naştere evenimente noi. Ei bine, aşa ceva se întâmplă la Bistriţa, unde a fost anunţată prima ediţie a Festivalului Jumărilor. Se ţine în Centrul Vechi al Bistriţei, cum aflam de la pescurt.ro.

Festivalul Jumărilor are loc pe 20, 21 şi 22 decembrie 2024 şi include şi un Concurs Jumara Anului 2024. Festivalul Jumărilor este organizat de Asociaţia de Promovare a Turismului „Turist în Bistriţa-Năsăud” şi va include o serie de expoziţii de produse culinare tradiţionale. Ele sunt gătite după reţete autohtone reinterpretate. Nu lipsesc preparatele gătite pe loc, dar şi concursuri şi surprize culinare.

Atenţie, acest Festival are loc în cadrul Târgului de Crăciun. Avem şi participare internaţională, de la comunităţile Otlaca-Pusta, judeţul Bekes, Ungaria. Ca bonus are loc şi un show culinar semnat Masters of Flames, coordonaţi de Chef Radu Zarnescu. Jumările vor fi realizate din carne de porc, vită, oaie, pasăre. Vom avea şi alte preparate, că paste de jumări, burgeri, targe şi alte surprize culinare.

Ce sunt jumările?

Jumările sunt bucăți mici de slănină sau carne grasă de porc care au fost prăjite sau topite pentru a extrage grăsimea, rezultând un produs crocant și gustos. Acestea sunt un preparat tradițional în bucătăria românească, dar și în alte bucătării est-europene, unde sunt adesea consumate ca gustare sau utilizate ca ingredient în diverse preparate.

Procesul de preparare implică tăierea slăninii sau a bucăților de carne grasă în cuburi sau fâșii mici, care sunt apoi încălzite într-un vas pentru a elibera grăsimea. Pe măsură ce grăsimea se topește, bucățile de carne devin crocante, iar grăsimea lichidă, cunoscută sub numele de untură, este adesea colectată și utilizată ulterior în gătit.