Auchan a lansat o nouă ofertă pentru preluarea Carrefour

0
1313

În vara lui 2021 scriam despre fuziunea Carrefour – Auchan, care se întrevedea la orizont. Presa braziliană scria despre asta, iar discuţiile s-au împotmolit totuşi în octombrie. Auchan ar fi lansat la început de 2022 o nouă ofertă pentru a prelua Carrefour, întărită de o serie de firme de capital privat.

Informaţia vine de la Bloomberg News de această dată. Acţiunile Carrefour au crescut la aflarea acestei veşti, miercuri, pe 5 ianuarie pentru a opta zi consecutiv. Este cea mai lungă serie de creşteri de acţiuni pentru companie din ultimii 5 ani. Compania avea la acel moment o valoare de piaţă de 13.4 miliarde de euro. O fuziune Carrefour-Auchan ar crea un gigant al hipermarketurilor în Franţa şi probabil ar intra în vizorul autorităţilor antitrust din Europa şi nu numai.

Orice tranzacţie de acest tip are totuşi nevoie de „binecuvântarea” familiei Moulin şi a magnatului de retail brazilian Abilion Diniz, plus acţionari de bază Carrefour. Surse din interiorul companiilor spun că eşecul negocierilor din 2021 stă în seama opoziţiei din partea Guvernului francez. Auchan ar fi încercat să cumpere Carrefour cu 21 de euro pe acţiune, sau 16.6 miliarde de euro.

Această consolidare pe piaţa alimentelor vine pe fondul unei competiţii acerbe şi a creşterii în Franţa a cotei rivalilor Aldi şi Lidl. Liderul de piaţă este Leclerc SA în Franţa, cu o cotă de piaţă de 22.7%, în vreme ce pe locul 2 este Carrefour cu 19.4%, conform Kantar. Auchan e abia pe locul 5, cu 9.2%. Carrefour prezenta în noiembrie un plan amplu de digitalizare, ce implică investiţii de 3 miliarde de euro în următorii 4 ani.

În 2021 Carrefour colabora cu Uber pentru livrări şi cumpară o cotă în firma de livrări Cajoo (startup). Auchan e în scădere în Franţa şi încearcă o repoziţionare acum. E tot mai greu să concurezi cu rivali low cost ca Lidl, de aici nevoia de fuziune. Dificultăţile economice din nordul Franţei, acolo unde se află majoritatea magazinelor Auchan sunt de asemenea o problemă pentru companie.