Controale ANSVSA descoperă nereguli majore în comercializarea produselor lactate

0
336

ANSVSA a aplicat recent sancțiuni drastice în urma unor controale efectuate în perioada 16 – 29 martie 2024, în care a depistat multiple încălcări ale normelor de siguranță și calitate în comercializarea produselor lactate. Amenzile aplicate au atins suma impresionantă de 703.200 de lei, reflectând seriozitatea și amploarea neregulilor descoperite.

Inspectorii au vizitat diverse tipuri de unități, incluzând depozite alimentare, unități de reambalare a produselor lactate, și lanțuri de supermarket-uri, totalizând aproape 1.000 de acțiuni de control. Aceste controale au scos la iveală probleme semnificative precum nerespectarea normelor de ambalare și etichetare, echipament de protecție sanitară incomplet și utilizarea mijloacelor de transport neautorizate.

În cadrul acestor verificări, s-a constatat o discrepanță între calitatea declarată și cea reală a produselor lactate, cu un procent de grăsime, proteine și substanță uscată semnificativ diferit de cel indicat pe etichete. În plus, analizele au arătat un conținut mai mare de cloruri/sare și probleme legate de autenticitatea speciei de proveniență a laptelui utilizat.

Rezultatele controalelor sunt alarmante, având în vedere că aproximativ 14.443 kg de produse lactate au fost reținute sub formă de sechestru. Aceste acțiuni reprezintă un semnal de alarmă pentru întreaga industrie, subliniind necesitatea unei vigilențe sporite în monitorizarea lanțurilor de aprovizionare și procesare a produselor lactate.

„Continuăm să ne concentrăm pe asigurarea conformității cu standardele de siguranță și calitate ale produselor lactate comercializate pe piața din România. Este imperativ ca toți actorii implicați să respecte legislația în vigoare pentru a proteja sănătatea consumatorilor,” a declarat un purtător de cuvânt al ANSVSA.

Detalii găsiți pe site-ul ANSVSA.