Feteasca Regală, vin românesc, lider în pesticide în supermarketurile britanice

0
321

Un vin românesc, lider în pesticide cancerigene în Marea Britanie, potrivit unui studiu guvernamental britanic citat de Daily Mail. Vinul Feteasca Regală, produs de Cramele Recaș, este evidențiat pentru conținutul său ridicat de pesticide, situându-se pe primul loc într-o analiză a 72 de sortimente de vin din supermarketuri britanice.

Cercetarea, desfășurată de Pesticide Action Network UK, a relevat că 49 din aceste vinuri conțin urme de pesticide, dintre care șase sunt legate de cancer. Vinul Feteasca Regală a fost identificat cu șase pesticide diferite, iar un alt vin din Moldova, Myton Hill Pinot Grigio, este de asemenea menționat pentru prezența pesticidelor.

Reprezentanții Cramelor Recaș, prin vocea directorului comercial Philip Cox, au negat aceste acuzații, susținând că vinurile lor nu conțin substanțe nocive și respectă normele Uniunii Europene. Cox a criticat studiul, considerându-l o promovare a vinurilor organice și o denigrare a practicilor de agricultură convențională.

Nick Mole, cercetătorul PAN UK, subliniază importanța vinurilor organice ca alternativă sănătoasă, fără pesticide, și sugerează extinderea testelor pentru a evalua mai multe produse. Studiul a mai arătat că fructele și legumele, precum piersicile, strugurii și căpșunile, au rate mari de reziduuri de pesticide, subliniind nevoia de atenție sporită în consumul acestor produse.