La Cluj s-a deschis un restaurant libanez autentic: Marhaba Arabic Restaurant

0
5001

Cluj-Napoca este unul dintre oraşele cu cea mai rapidă creştere de populaţie şi venituri din România în ultimii ani şi ca atare continua să se dezvolte şi zona HoReCa la ei. Nu e de mirare că acolo au ales cei de la Depeche Mode să îşi încheie turneul pentru promovarea ultimului album din 2017. Acum aflăm că la Cluj s-a deschis un restaurant cu specific libanez, cunoscut drept Marhaba Arabic Restaurant.

Inaugurată la începutul acestei luni, locaţia este una dintre puţinele cu specific libanez din oraş, dar şi din ţară. Cred că nici Bucureştiul nu stă prea bine la acest capitol şi sunt sub 5 locaţii pur libaneze în Capitală. Marhaba Arabic Restaurant se află în cadrul lui Alex & George Boutique Hotel, pe Calea Turzii la numărul 86.

Carnea halal este cheia aici, fiind cerinţa numărul 1 pentru clienţii musulmani. Se merge pe ideea unei cărni mai curate printr-o procesare fără suferinţă şi fără sânge. Evident totul e pe bază de pui, miel şi vită, nefiind folosit porcul. Carnea halal implica o pregătire mai complexă, dar şi ritualuri religioase. Este furnizată de preparatori musulmani care o pregătesc ca în Orient.

Aromele şi mirodeniile sunt importate direct din Liban şi intră sub oblăduirea unui bucătar sirian cu experienţă. Cuvântul „Marhaba” este de origini aramaice şi assyriene şi este o formulă de salut în ţările din Orientul Mijlociu. Carnea halal este ţinută în baiţ special minim 12 ore înainte de a fi gătită pe grill cu cărbune.

Poate fi carne de miel, vită sau pui, iar lipia fierbinte şi proaspătă cu seminţe de susan îi vine în completare. Restaurantul combină bucătăria libaneză cu cea siriană şi include şi orez, legume, fructe, peşte şi totul fără prea multe grăsimi. Deserturile sunt gătite în casă şi includ Baclava cu nucă şi fistic, Asha (cremă fină de lapte cu fistic, miere, banane şi apă de trandafir), dar şi cataif şi halva cu fistic.

Tabouleh, humus, fattoush, falafel şi Kebbeh prăjite sunt de asemenea în meniu. Preţurile gravitează între 20 şi 30 de lei pentru fiecare preparat.

Sursa foto