Reţeta pentru ciocolată Dubai: până la urma care e secretul?

0
520

Dacă aţi intrat pe Internet în ultimele 2 luni, probabil aţi văzut că unul dintre viralele momentului este „ciocolata Dubai”. Toată lumea vrea să o guste, sau măcar să afle ce e cu ea. Se stă la cozi, stocurile sunt mici şi au apărut şi… clone. Iar unii vor să îşi facă acasă preparatul. Reţeta e mai jos.

Aparent Ciocolata Dubai nu e un fenomen „Made in România”, ci unul internaţional. Avem de-a face cu un baton de ciocolată umplut cu kunefe, desert tradiţional din lumea arabă. Kunefe e realizat din aluat subţire, mai precis kataif, însiropat cu miere sau sirop de zahăr, cunoscut ca attar. Include în unele regiuni şi brânză, fistic şi nuci. Influenceriţa de pe TikTok Maria Vehera a contribuit la popularizarea acesteui preparat, postând în decembrie 2023 o degustare la Fix Dessert Chocolatier.

Influenceriţa a descris senzaţia drept: crocant, cremos, dulce, savuros. La noi ştiu că avem în AFI Cotroceni în mall o cofetărie care vine originalul. Restul sunt clone în majoritatea lor.

Iată reţeta:

Ai nevoie de ciocolată fină, pasta de kataif şi fistic. Unele reţete includ şi tahini, pasta de susan. Kunafa se face din aluat subţire şi crocant, pe bază de fidea fină. Aluatul kataif se trage la tigaie până devine crocant, apoi este însiropat cu sirop de zahăr, attar. Apoi o torni în mulajul care conţine ciocolată topită şi adaugi fistic măcinat.

Trebuie să ai ciocolată cu lapte de calitate superioară, turnata într-o matriţă din silicon. Personal aş merge pe ciocolată neagră, Nestle sau Lindt. Unii îşi ornează batonul rezultat cu fistic, aur comesitbil şi alte ornamente.

Iată şi nişte cantităţi, conform Ralucai Ţîrcomnicu, citată de Adevărul: 280 grame ciocolată cu lapte, 180 grame fidea pentru cataif, 10 grame de unt și 220 grame cremă de fistic.