Românii vaccinaţi ar putea scăpa de restricţii la restaurante şi evenimente

0
1062

Dacă aţi urmărit buletinele de ştiri din această săptămână, aţi remarcat cu siguranţă că se pregătesc noi măsuri de relaxare pentru 1 iunie. Printre ele am aflat că există proiecte pilot care le permit celor vaccinaţi să aibă acces la interiorul restaurantelor şi chiar la evenimente culturale şi sportive.

Mediul privat, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei au format un grup de lucru care discută despre un program care le va permite românilor vaccinaţi să scape de restricţii în zonele HoReCa, a venimentelor şi domeniile culturale şi sportive. Informaţia vine de la Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA). Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu susţine acest proiect, pe care îl consideră singura şansă de a porni economia şi a stimula vaccinarea.

Discuţia vine pe fondul altor planuri din ţările UE şi nu numai, care discută despre paşapoarte sau aplicaţii care certifica vaccinarea.

Ce se întâmplă în România?

Autorităţile şi mediul privat doresc să revenim la normal cât mai curând, iar persoanele vaccinate sau cele cu test Covid negativ ar putea participa la evenimentele la care accesul este restricţionat acum. E vorba despre competiţii sportive, teatru, cinema şi altele. Sunt incluse şi accesul la mesele din restaurant la interior, fără un număr maxim de persoane.

Şi Germania are planuri similare, iar ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a declarat că ar trebui acordate libertăţi mai mari persoanelor care s-au vaccinat anti Covid-19, după trecerea celui de-al treilea val al epidemiei.

Revenind la noi, o întâlnire între părţile de mai sus a avut loc pe 2 aprilie. Reprezentanţii mediului de afaceri s-au întâlnit cu miniştrii Sănătăţii şi Economiei pentru discuţii pe această temă. O versiune la care se lucrează este deschiderea restaurantelor cu două zone separate, cum este pentru fumători şi nefumători, doar că acum pentru vaccinaţi/testaţi Covid şi nevaccinaţi.

Un scenariu de genul e luat în calcul şi pentru Campionaul European de fotbal, unde România găzduieşte 4 meciuri.

Dovada vaccinării s-ar face printr-un certificat verde emis de UE pe 14 mai, cu cod QR unic.