Cârnaţii de Otveşti au fost puşi pe hartă de concursul culinar de la Tormac

0
1466

O nouă localitate din judeţul Timiş ajunge pe harta producătorilor de mezeluri de casă şi este un nume pe care nu îl vom uita prea curând. E vorba despre Otveşti, care s-a afirmat la concursul de cârnaţi de la Tormac.

Cârnaţii de casă preparaţi în mod tradiţional sunt la mare căutare mai ales în anotimpul rece, care pare a se prelungi în acest an. Merg cu bere, cu tărie, la botez şi la nuntă, la meci şi la adunări de familie. Cu ani în urmă începea la Tormac organizarea unui eveniment axat pe reţete tradiţionale de preparat cârnaţi. La început au fost 7 concurenţi, în primul an. S-a lăsat cu distracţie, muzică, veselie şi apoi evenimentul a crescut.

Au început să participe şi echipe din Ungaria, iar în 2022 concursul a fost organizat de Comunitatea Fermierilor Maghiari din Tormac şi a fost sponsorizat de firme din industria cărnii, dar şi de cei care apreciază astfel de evenimente ca liant al comunităţii. 7 echipe s-au aliniat la start şi în acest an, în mod de precauţie după abia ridicatele restricţii. Iată şi localităţile reprezentate de participanţi: Otelec, Otvești, Gătaia, Variaș, Moșnița Nouă, Cherestur alături de gazdele din Tormac.

Ca un criteriu de departajare a fost utilizarea de materiale din propria gospodărie şi cât mai puţine elemente sintetice. Juriul a fost exigent, bazându-se pe pipăit, gustat, mirost, gustat, comparaţii. Echipa din Otveşti a luat locul întâi, pe locul 2 a fost echipa din Cherestur, iar pe 3 s-a clasat cea din Variaş. La anul vom avea o ediţie şi mai şi, una cu echipe din Serbia, Ungaria, poate şi Croaţia şi potenţialul a 14 sau chiar 15 echipe.

Mai multe detalii aveţi în clipul de mai sus, realizat de banatulazi.ro.

Sursa foto