Cârnații „din topor” din Vâlcea vizează recunoaștere la nivel european

0
192

Într-o mișcare ce ar putea aduce o recunoaștere semnificativă pentru bucătăria tradițională românească, Asociația Producătorilor Tradiționali din Vâlcea a pornit demersurile pentru ca „Cârnații din topor” să fie recunoscuți oficial în Uniunea Europeană ca indicație geografică protejată. Documentația necesară a fost depusă pe 12 martie 2024, marcând începutul unui proces ce include evaluări și perioade de opoziție, atât pe plan național, cât și european.

Acești cârnați nu sunt orice fel de mezel. Ei sunt preparați după o rețetă veche de sute de ani, folosind carne de porc tocată manual cu un topor, o metodă care păstrează gustul autentic și textura unică. De asemenea, sare de la Ocnele Mari și afumarea în lemn de fag contribuie la profilul lor de aromă distinct.

Până acum, cârnații „din topor” și-au făcut loc pe piețele naționale și chiar internaționale, fiind prezenți în târguri, magazine și online. Recunoașterea europeană ar însemna nu doar o protecție a denumirii și metodei de fabricație, dar și o valorificare mai bună a acestui produs autentic românesc pe piețele externe.

În contextul mai larg, la nivel național, există peste 765 de produse tradiționale atestate, însă doar 13 dintre acestea au reușit să obțină recunoașterea și protecția europeană. Inițiativa pentru „Cârnații din topor” din Vâlcea subliniază importanța și frumusețea păstrării tradițiilor, oferind un exemplu valoros pentru promovarea patrimoniului culinar românesc pe scena europeană.

La urma urmei, mâncarea spune o poveste despre locul de unde vine, și ar fi minunat să vedem mai multe astfel de povești românești recunoscute și apreciate pe tot continentul.