Românii au inventat pâinea cu gust de friptură; Gălăţenii au creat o nouă pâine proteică

0
260

În ziua de azi găsiţi în mai toate magazinele produse pline de proteine, de la budinci de ciocolată, la batoane de cânepă şi chiar clasicele batoane de ciocolată au fost „fortificate” cu proteine. Acum a venit şi rândul românilor să facă o mutare, iar cercetători din Galaţi au inventat o pâine proteică cu aromă puternică de friptură.

Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a acordat Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi un brevet pentru o nouă pâine proteică. Aceasta are gust de carne şi proprietăţile cărnii. De proiect s-au ocupat mai mulţi profesori de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor. Numele care vor rămâne în istorie sunt Petru Alexe, Florin Cercel, Romulus Marian Burluc, care au considerat că pâinea clasică este dezechilibrată în aminoacizi esenţiali.

Astfel au adăugat un concentrat proteic din proteine miofibrilare din carne de porc, vită, pasăre sau peşte. Astfel, pâinea rezultată reuşeşte să aibă un conţinut optim în aminoacizii esenţiali, conform limitelor recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Pâinea e văzută ca un aliment nesănătos, bogat în calorii, dar calorii goale, nutrienţi puţini.

Acum, cu pâinea proteică, inclusiv populaţia săracă poate avea acces la o masă cu nutrienţi şi proteinele necesare vieţii, creării de celule noi. Cadrele de la Universitatea din Galaţi recomandă subvenţionarea acestui tip de pâine de către stat, fiind benefică pentru populaţie. Ei spun că pâinea rezultată îţi dă senzaţia că mănânci pâine cu friptură, doar că friptura doar se simte, nu se vede.