Cea mai veche pâine din lume are 14.400 de ani şi datează din pre-agricultură

0
1157

Umanitatea s-a „aşezat” şi cuminţit de puţine milenii, mai puţine decât aţi crede. Agricultura datează de doar câteva mii de ani, iar înainte de asta oamenii erau nomazi şi vânători în principal. Ei bine asta nu înseamnă că nu găteau folosind plantele pe care le găseau, după cum arată şi dovezile legate de cea mai veche pâine descoperită în istorie.

Aceasta are 14.400 de ani vechime şi a fost descoperită sub forma unor dovezi scoase la iveală de istorici şi arheologici. Este inedită datarea sa, pentru că această pâine a fost coaptă cu mult înainte ca oamenii să înceapă culturile de cereale. Era realizată din grâne sălbatice şi dovezile cu privire la pregătirea sa au fost descoperite în Iordania.

Vorbim aici despre cea mai veche dovadă a existenţei pâinii, sub formă de turte. Cercetătorii au stabilit că rezultatul era mai apropiat de o lipie/turtă, decât de definiţia tradiţională a unei pâini. Acum mii de ani astfel de preparate se pregăteau folosind cuptoare improvizate în pământ de către un grup de vânători Natufieni din Shubayqa 1. Acesta este un sit arheologic localizat la 209 kilometri distanţă de Amman, capitala Iordaniei.

Datează de dinainte de Prima Revoluţie Agricolă şi asta cu 4 milenii, iar vânătorii făceau pâine folosind cereale sălbatice. Acele turte seamănă cu pasca evreiască găsită şi în situri neolitice şi romane din Turcia şi Europa. Coacerea pâinii ar putea să fi inspirat oamenii să înceapă cultivarea de grâne pentru a putea avea acces mai uşor la ingrediente pentru pâine.

24 de resturi pline de cenuşă din acel sit au indicat faptul că oamenii de atunci foloseau orz, grâu pitic şi ovăz, care au fost decojite, bătute, frământate în aluat şi gatite. Mai mult decât atât, sunt şi studii ce indică faptul că fiinţe umane au experimentat cu proto-faină cu 30.000 de ani în urmă. Dacă pâinea ne-a făcut să cultivăm, atunci vânatul ne-a făcut să ne dezvoltăm structura craniană şi creierul după cum arată studii despre evoluţia creierului uman. Conceptul de „problem solving” ne-a avansat mult.

Sursa foto