Ceapa care nu te mai face să lăcrimezi a intrat în supermarketuri; Cât costă?

0
373

Tăierea cepei reprezintă unul dintre cele mai incomode momente ale gătitului, mai ales dacă eşti într-o bucătărie de restaurant şi umpli masca de lacrimi în această perioadă pandemică. Ei bine s-a inventat ceapa care nu te mai face să lăcrimezi şi nu doar că s-a inventat, ci din această săptămână se găseşte în magazine deja. Debutul său a venit în UK şi avem detalii mai jos.

Motivul pentru care „plângem” când tocăm ceapă este faptul că această legumă conţine sulfoxizi aminoacizi, care formează acizi sulfenici în celulele componente ale cepei. Enzimele şi acizii sunt păstrate separat în acele celule, iar tăierea cepei creează un nou compus, pe bază de sulf, care e volatil şi face ochii să lăcrimeze. Se produce şi o cantitate mică de acid sulfuric, care provoacă o senzaţie de arsură a ochilor. Astfel se activează glandele lacrimale.

Până acum evităm această senzaţie neplăcută ţinând ceapa la frigider, luând apa în gură, înmuind ceapa în apă sau aprinzând o lumânare lângă tocător. Ei bine acum am scăpat de astfel de giumbuşlucuri, deoarece compania britanică Waitrose a anunţat că de săptămâna viitoare ceapa Sunion, una de culoare maronie, fără lacrimi şi dulce se va putea găsi în magazinele companiei.

A fost nevoie de 30 de ani de perfecţionare a acestei specii de ceapă. În mod amuzant un alt magazin britanic, John Lewis vinde ochelari de protecţie pentru ceapă la suma de 23 de lire sterline. Ceapa Sunion costă 1.5 lire şi pachetul include 3 cepe. Suma e de 3 ori mai mare decât cea pentru ceapă clasică. Sunions a debutat în SUA cu 4 ani în urmă şi a ajuns în Europa în 2021, prin intermediul unor retaileri spanioli.

Sursa foto