Suntem în acea perioadă a anului în care ne pregătim de specialităţi de carne de porc. De altfel ne aflăm la câteva săptămâni distanţă de Ignat şi lumea visează la cârnaţi, ceafă, friptane şi mititei. Festivalul D’ale Porcului 2019 începe pe 30 noiembrie şi evenimentul este promovat prin prisma unei provocări: realizarea celui mai mare mititel din lume.
Suntem la a şasea ediţie a festivalului D’ale Porcului, care se desfăşoară în acest weekend (30 noiembrie – 1 decembrie) în parcarea centrului comercial Era Park din Oradea. Acolo veţi putea degusta cele mai apreciate produse bihorene, de la toroş la palincă, la şunci şi caltaboşi proaspeţi. Festivalul începe sâmbătă dimineaţă, când se lasă cu concurs de degustare de palincă. Apoi se încing grătarele pentru un concurs de pregătit carne de porc.
Nașul Festivalului. Respect!
Publicată de Festivalul-Concurs „D'ale Porcului” pe Marţi, 26 noiembrie 2019
16 echipe au fost confirmate deja din diferite comune din Bihor, dar e posibil să fie aliniate mai multe la start. Iată şi tema lor: fiecare va primi câte un porc de 100 de kilograme, tranşat şi perpelit şi vor trebui să îl transforme în cârnaţi, caltaboşi, toroş şi un produs tradiţional la alegere. Juriul va decide care sunt cele mai bune preparate şi îi include pe preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, Ştefan Bercea, dar şi chefii Paul „The InkChef” Siserman şi Adrian Neag.
Anul trecut la D’ale Porcului se realiza cel mai lung caltaboş din lume, iar acum bihorenii vor să intre în Cartea Recordurilor cu cel mai mare mititel. Bucureştiul a mai încercat să doboare acest record cu un mic de 150 de metri, dar la Oradea se va încerca realizarea unuia de 200 de metri.
Evenimentul va include şi un târg de produse tradiţionale şi probabil şi ceva manifestări artistice. Gazdă va fi omul de televiziune şi rapsodul Alexandru Pop, zis şi „Văru’ Săndel”. Vor mai cânta pe lângă Văru’ Săndel, Mircea Rusu, Liviu Butiu & Orchestra Ansamblul Nuntaşii Bihoriului şi Mariana Deac.
Iată programul evenimentului:
Sâmbăta – 30 noiembrie
- 08:00 – 08:30 Degustare de palinca – concurs
- 08:30 – 16:00 Prelucare porc
- 10:00 – 10:30 Deschidere festivă
- 10:00 – 18:00 Târg de produse tradiţionale
- 10:30 – 11:30 Pârjolire tradiţională porc – prezentare
- 10:30 – 11:30 Degustare de toroş – concurs
- 11:30 – 12:30 Degustare de cârnaţi şi caltaboşi – concurs
- 12:30 – 13:30 Degustare preparate locale – concurs
- 13:30 – 15:00 Demonstraţii de arta culinară ANBCT – prezentare
- 15:00 – 16:00 Recital: Văru’ Sandel
- 17:30 – 18:30 Festivitate de premiere
Duminica – 1 Decembrie
- 09:00 – 18:00 Târg de produse tradiţionale
- 10:00 – 12:30 Stabilire record „Cel mai lung mititel din lume”
- 12:30 – 13:00 Demonstraţii de arta culinară ANBCT România – prezentare
- 13:00 – 14:00 Etno Kangoo Jumps cu Kinga Sebestyén şi echipa Kapo
- 14:00 – 15:00 Recital: Mircea Rusu
- 15:00 – 17:30 Concert de 1 Decembrie – dirijor Liviu Butiu & Orchestră. Ansamblul Nuntaşii Bihorului. Recital: Mariana Deac