Primarul Robu de la Timişoara a pus gând rău grătarelor făcute în aer liber şi manelelor; Fără fum la evenimente publice de acum încolo!?

0
1108

Cea mai ciudată decizie luată de un primar al unui oraş din România vine de la Nicolae Robu, edilul Timişoarei. Acesta a început săptămâna interzicând manelele şi grătarele în public. Pe viitor nu se vor mai putea difuza manele pe domeniul public şi nici face grătare sau proţapuri.

Asta deşi suntem în perioada Târgurilor de Crăciun, unde de obicei sfârâie grătare, cazane, proţapuri. Aveţi şi în acest articol o comparaţie între târgul din piaţa Traian în septembrie şi tristeţea de târg de acum. În aceste condiţii, se pot servi doar răcituri pe o vreme… rece. Primarul Robu a trimis o notă internă spre toţi angajaţii, în care punea accentul pe interzicerea grătarelor, proţapurilor şi „altor ustensile de gătit cu foc deschis, generatoare de fum şi degajatoare de mirosuri de bucătărie la intensităţi deranjante”.

Sper că vă daţi seama că a omorât din condei orice urmă de eveniment Street Food prin această decizie. Cei care nu respectă regulile riscă sancţiuni şi sunt promise şi sancţiuni pentru cei cu funcţii mari care nu aplică pedepsele şi regulile. Târgul de Crăciun din Timişoara stă să înceapă, iar comercianţii vor trebui să vină cu micii făcuţi de acasă, sleiţi şi reci. Decizia lui Robu ar fi venit după ce pe reţele de socializare au apărut filmuleţe în care pot fi auzite manele şi dedicaţii la Târgul din Piaţa Traian. În mod comic unele dedicaţii erau chiar pentru primar.

E ciudată şi decizia cu manelele, pentru că unde se trage linia? Goran Bregovic e manea? Mahala Rai Band e manea? Orchestra care vine cu Loredana cântă manele? Dar Gogol Bordello care cântă punk-manele? Şi ce facem cu turbo folk? Regulamentul de comerţ stradal din Timişoara avea prevederi de genul, inclusiv unele care sancţionau comercializarea de mâncare în ambalaje de plastic. În aceste condiţii Târgul de Crăciun de la Timişoara va fi unul trist şi rece. E drept că smog-ul din Timişoara a fost alimentat de grătarele de la festivaluri, dar interzicerea lor totală e o aberaţie. Să se pună eventual limite la mărimea de grătar sau la combustibilii folosiţi.

Cine atacă mititelul proaspăt atacă şi românismul aş zice…

Sursa foto