Fermierii din Timiş sub umbrela TimlactAgro au fabrică de procesare a laptelui şi magazin dedicat în Timişoara

1
3126

Ideea de „farm to table” a început să fie văzută tot mai des în restaurantele de lux, dar începe să se aplice şi la magazinele de produse alimentare. Cea mai nouă iniţiativă de gen vine din Judeţul Timiş, acolo unde fermierii şi-au deschis o cooperativă şi o fabrică de lactate.

Toate sunt sub numele de TimlactAgro, o cooperativă agricolă, care are o fabrică de procesare a laptelui deschisă recent. Se află în Bucovăţ, localitate din judeţul Timiş. Investiţia este de 600.000 de euro, cu 400.000 venind de la 28 de fermieri din Timiş şi Arad. De la 1 aprilie, laptele pur de la fermă poate fi cumpărat de la magazinul „Floare din Banat”, asociat TimlactAgro şi deschis la Timişoara, în zona Bucovina.

Povestea începea în anul 2009, când 18 crescători de vaci din judeţ se uneau într-o cooperativă. Asta după ce preţul pe litrul de lapte se micşorase prea mult. Odată cu înfiinţarea au venit şi contractele cu 3 mari procesatori de lapte, livrând în jur de 10.000 de litri lapte pe zi. Fabrica de produse lactate a venit ulterior, cu multă muncă, investiţii şi sacrificii. A fost nevoie de un credit şi proiectul a demarat şi cu bani europeni.

Revenind la magazin, cel din Timişoara a fost inaugurat pe 1 aprilie pe strada Matei Basarab. Acolo veţi găsi brânzeturi, cărnuri, dar şi zacuscă şi salată de ciuperi murate. Specialităţi ca urdă, caş, brânză dulce, unt, smântană, caşcaval, mezeluri de Salonta, pită de Pecica, de toate se găsesc acolo, multe cu atestat de produs tradiţional.

Sursa foto