Festivalul Ceaunelor are loc între 2 şi 5 noiembrie la Bucureşti, în Parcul Naţional

0
1295

Weekend-ul viitor cei pasionaţi de mâncare la ceaun vor avea un veritabil festin în Bucureşti. Mă refer la Festivalul Ceaunelor, care are loc între 2 şi 5 noiembrie 2023, pe Bulevardul Basarabia, la intrarea în Parcul Naţional din Bucureşti.

Zeci de ceaune se află într-o luptă a aromelor, cu mâncăruri tradiţionale ca la mama acasă şi mă refer la borş, pastramă, tocăniţe, balmoş, sarmale, zacuscă şi multe altele. Ceaunul este vedeta şi în el se va prepara tochitura moldovenească, tocană de oaie la ceaun, pastramă la ceaun, balmoş la ceaun, gulaş de vită la ceaun, gulaş de porc.

Vă recomand şi gulaşul cu fasole la ceaun, dar şi tocăniţele de hribi cu smântână, borşul şi magiunul de prune proaspăt. Aveţi şi zacuscă de toamnă de savurat, cu aromă sa unică. Sunt şi premiere şi recorduri: se vor pregăti Cel mai mare ceaun cu zacuscă, cel mai mare ceaun cu magiun de prune. Va fi şi maraton de gătit, cu nu mai puţin de o tonă de legume, care vor deveni o super zacuscă.

Sute de kilograme de prune din recoltă bogată a acestui an se vor transforma în magiun delicios.

Nu am uitat de grătar, cu mititei, pastramă de berbecuţ, cotlete de berbect, pastramă în bere la tigaie, sloi de oaie, pastramă friptă-n jar, dar şi cârnaţi de Pleşcoi. La desert? Avem un belşug: Kurtos kalacs, gogoşi, prăjituri cu fructe, clătite, turtă dulce pentru cei mici. Toate din ingrediente naturale.