Festivalul Kurtoskalacs debutează în octombrie la Sfântu Gheorghe

0
750

Toamna se numără festivalurile de tip Oktoberfest, dar sunt şi unele ceva mai atipice. Azi am găsit unul dedicat celebrilor colaci maghiari Kurtoskalacs. E vorba despre Festivalul Kurtoskalacs, care are loc în octombrie la Sfântu Gheorghe.

Municipiul va găzdui evenimentul între 6 şi 8 octombrie 2023. E a cincea ediţie, care va include un concurs pentru desemnarea celui mai bun colac secuiesc învelit în zahăr ars. Organizatorii au anunţat şi artiştii invitaţi al eveniment, iar printre ei se numără trupa Voltaj, care urcă pe scenă vineri, pe 6 octombrie.

Trebuie precizat şi un lucru pe care mărturisesc că nu îl ştiam: de fapt colacii sunt la origine după o reţetă sârbească, preluată şi reinterpretată de maghiari. Îl putem totuşi considera revendicat de familiile secuieşti, , fiind cozonacul lor de sărbătoare.

Cel mai apreciat este cel proasăpt copt, cu crusta crocantă şi interior moale. La evenimentul de la Sfântu Gheorghe se vor mai putea savura pastramă, gulaş la ceaun, bere şi vin, plăcinte şi must, că tot e sezonul. Nu vor lipsi palinca şi alte băuturi spirtoase tradiţionale din zonă.