Încă o zi de sărbătoare în calendar: Ziua Naţională a Gastronomiei şi Vinului Românesc

0
1312

Dacă îi invidiaţi pe francezi, care au peste 40 de zile de sărbători legale, staţi liniştiţi pentru că ajungem şi noi acolo cât de curând. Senatul a aprobat propunerea unei noi zile de sărbătoare, Ziua Naţională a Gastronomiei şi Vinului Românesc. Aflaţi mai jos când se sărbătoreşte.

Senatorii au aprobat în ultima săptămână sărbătorirea preparatelor autentic româneşti şi a vinului nostru, un fel de „Ziua Recoltei”, cum era pe vremuri. Totul are loc în ultima duminică a lunii octombrie, cam târziu dacă mă întrebaţi pe mine. Era ideal de pus în perioada când se culeg viile şi se face mustul, dar în fine, aşa au decis senatorii. Fiind duminică nu se mai pune problema de zi liberă de la stat, deşi cred că unii vor face punte cu ziua de luni.

Iniţial ziua era programată pentru 11 septembrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, dar acea dată are o conotaţie negativă la nivel internaţional după atentatul din SUA. Apoi a fost propusă ziua de 15 septembrie, dar aceasta a rămas în mentalul colectiv prima zi de şcoală. Ar fi nefericit că prima zi de şcoală să devină şi Ziua Vinului totuşi.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a susţinut iniţiativa afirmând că aceasta ar putea ajuta agricultura şi promovarea produselor româneşti. Aflaţi deci că în ultima duminică din octombrie autorităţile publice centrale şi locale pot finanţa şi organiza evenimente dedicate produselor culinare neaoşe. E vorba despre târguri gastronomice şi expoziţii cu temă culinară, festivaluri şi manifestări culturale.

Sursa foto