Salata cu icre de ştiucă de Tulcea este acum brand certificat naţional, curând şi european

0
1619

După magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu şi diferite alte preparate neaoşe certificate drept protejate naţional şi european, avem încă un preparat ajuns la acest nivel. E vorba despre salata cu icre de ştiucă de Tulcea.

Salată cu icre de ştiucă de Tulcea a primit protecţia naţională a sistemelor din domeniul calităţii. Totul se face în conformitate cu legislaţia europeană şi naţională, iar producătorii care au primit protecţie naţională o vor solicita şi pe cea europeană în curând. Din 6 mai 2018 acest produs va avea dreptul de a afişa un logo naţional, iar producătorul sau va avea dreptul de a comercializa produse din clasa 1.7.

E vorba despre peşti, moluşte, crustacee proaspete şi produse derivate sub numele de „Salată cu icre de ştiucă de Tulcea”. Să sperăm că nu va exista o zonă gri şi ambiguă cum am tot văzut în pieţele agroalimentare cu „brânza de la sibieni” sau „pepenii de Dăbuleni”, uneori aduse din alte ţări. Pentru a ajunge la o certificare de gen există şi un şablon al produsului ideal.

Salata cu icre de acest tip este o „cremă de culoare alb, alb-gălbui obţinută din mininum 29% icre”. Din această cantitate minim 15% sunt icre de ştiucă cu bobul întreg şi 14% icre de peşte deltaic şi familia Percidae, plus ulei de floare-soarelui, apă carbogazificată, sare gemă neiodată şi zeamă de lămâie.

Alte produse înregistrate european sunt Magiunul de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac Afumat din Ţara Bârsei şi Teleamaua de Ibăneşti.

Sursa foto