La Pas este un nou festival de gastronomie artizanală, organizat la Timişoara începând cu 4 octombrie

0
1433

Timişoara se pregăteşte pentru a prelua coroana de Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi ca atare a început să iniţieze diferite evenimente de cultură gastronomică. Unul dintre acestea este La Pas, festival de gastronomie artizanală, care are loc în Parcul Rozelor între 4 şi 6 octombrie.

Accesul este liber şi are rolul de a promova valori precum multi culturalitate, comunitate, responsabilitate. Sunt promovaţi şi micii producători, meşteşugari şi au loc dezbateri, prezentări, ateliere şi spectacole. Se merge pe micii agricultori, produse home made şi gastronomia locală. Slow food-ul şi mâncarea bio, naturală din gospodărie sunt trenduri europene în creştere, ca opoziţie la fast food şi cultura supermarketului.

La Pas este doar la prima ediţie şi poate servi lejer ca un festival de toamnă. Suntem în perioada în care se pun murăturile, se coc vinetele şi ardeii, să face mustul şi pastrama şi se culeg strugurii. În secţiunea Gastronomie a evenimentului veţi putea găsi expozanţi care vând produse preparate cu ingrediente din zonă. Vor fi şi producători de bere artizanală din Timiş.

În plus organizatorii au anunţat un picnic urban, în care participanţii vor face schimb de reţete şi preparate, ceva ce nu am mai văzut până acum, o iniţiativă bună. Un concept inedit în lupta contra risipei alimentare este Disco-Soup, unde se va găti colectiv, în ritm de muzică. Supa se va face din alimente salvate, în pragul expirării din magazine, pieţe şi bucătării de restaurante. Rezultatul va ajunge gratuit la participanţi, dar şi cei asistaţi social.

Cei care au gătitul ca pasiune vor putea participa la ateliere culinare, organizate de bucătari şi bloggeri, care vor promova gastronomia sustenabilă şi ingredientele naturale. Vor avea loc şi expoziţii de bijuterii, artă ceramică, slow fashion şi trupe de jazz, rock alternativ şi DJ vor asigura fundalul muzical. Programul întreg al evenimentului se poate găsi aici şi aici.

Se anunţă a fi mult mai mult decât un festival clasic gastronomic.