Un chef francez vrea să fie scos din ghidul Michelin, după ce aceștia i-au revocat o stea pentru că folosea brânză cheddar

2
1525

În lumea restaurantelor mari nu e totul roz întotdeauna. Chef-ul Marc Veyrat vrea să se judece cu ghidul Michelin, după ce acesta i-a scăzut o stea restaurantului său. Mai grav de atât, bucătarul a fost acuzat că ar folosi brânză cheddar, o blasfemie pentru francezi.

În această săptămână a sosit vestea că Marc Veyrat a intentat un proces ghidului Michelin. De fapt disputa dintre cele două părţi durează de câteva luni. Veyrat a acordat un interviu celor de la postul de radio France Inter, afirmând că se simte dezonorat de faptul că noua ediţie a ghidului i-ar fi scăzut o stea din rating-ul său. Restaurantul în cauză se numeşte La Maison des Bois şi a scăzut de la 3 stele Michelin la doar 2.

Este extrem de bine cotat pe TripAdvisor cu rating perfect de 5 din 5 şi e cel mai bun restaurant din regiunea Manigod. Preţurile sunt pe măsură, iar TripAdvisor menţionează sume în jurul a 300 sau 400 de euro dacă vrei să mănânci aici. Contribuie şi amplasarea în Alpii francezi, cu peisaje acoperite cu zăpadă, căbănuţe şi o atmosferă mai mult rustic-elveţiană aş zice. La urma urmei, regiunea se află chiar la graniţa cu Elveţia.

Revenind totuşi la scandal, Marc Veyrat a declarat că inspectorul Michelin care i-a vizitat restaurantul l-a acuzat că a pus brânză Cheddar într-un souffle franţuzesc, o blasfemie culinară. Angajaţii au făcut un veritabil scandal la aflarea veştii. Marc Veyrat a subliniat că totul se petrece cu o grijă şi o atenţie maximă, iar ouăle vin de la găini din gospodărie, în vreme ce laptele vine direct de la vacile locale, în vreme ce botanişti specializaţi culeg plantele ce ajung în bucătărie.

Veyrat a picat în depresie după acest scandal şi acum vrea să fie scos din ghid cu totul. Culmea e că Ghidul Michelin nu vrea să renunţe la el şi de aici e tot scandalul. Şofranul ar fi fost de vină pentru confuzia cu cheddar-ul, acesta conferind o culoare gălbui închis preparatului. O audiere a fost stabilită pentru 27 noiembrie şi vom afla mai multe atunci.