La Timişoara există un restaurant-tramvai, pentru o cină elegantă pe şine

2
5117

Cine vizitează Timişoara la începutul anului 2018 o să aibă o surpriză culinară: există un restaurant-tramvai, care oferă posibilitatea unei cine romantice şi elegante. Acest tip de fine dining se realizează pe traseul primului tramvai electric, pus în circulaţie în 1889.

Totul se petrece în centrul Timisoarei, în Piaţa Libertăţii, acolo unde singurul tramvai restaurant din România a intrat în uz luna trecută. Tramvaiul parcurge fix traseul primei linii de tramvai electric din România şi dacă nu mă înşel şi din Europa de Est. Pe vremuri străbătea centrul oraşului, Piaţa Maria, cartierul Elisabetin şi zona Fabric.

Această cină este o idee a celor de la Event Arhitect are au organizat în 2016 un eveniment special de Ziua Îndrăgostiţilor. Anul trecut a fost o cină similară de Valentine’s Day, plus încă un eveniment special de Dragobete. Totul s-a repetat inclusiv de 8 martie şi de Crăciun. În 2018 Event Arhitect doreşte permanentizarea acestui restaurant-tramvai, iar prima cină a avut loc pe 26 ianuaire.

Tramvaiul restaurant a fost inaugurat în iarna lui 2013, iar Regia Autonomă de Transporturi a modificat unul dintre tramvaiele vechi, care au fost primite donaţie din Germania. E vorba despre un model Wegman GT4D, fabricat în 1976 şi oferind 32 de locuri, un bar, chiuvetă cu apă, frigidere, cuptor cu microunde, toaletă şi două ecrane LCD. De antren se ocupă instalaţia de sunet, dar există şi dotări moderne, ca WiFi, camere video şi instalaţie de climatizare.

Amenajarea tramvaiului a costat 40.000 de lei. Iniţial acesta a fost un tramvai-berărie, printr-un proiect cu fabrica de bere Timişoreana. După 2 ani contractul cu Timişoreana fost întrerupt, iar tramvaiul a devenit un obiectiv turistic, de închiriat pentru grupuri şi firme. Au avut loc baluri costumate, petreceri şi multe altele, iar acum utilizarea ca restaurant pare să fie ideală pentru acest vehicul.

Tariful este în jur de 100 de lei pe kilometru, iar staţionarea este de 150 lei pe oră. Traseul clasic care înconjoară Cetatea are 8 kilometri. Nu avem încă detalii despre preparate, dar vom reveni cu informaţii şi de ce nu şi cu impresii.