Lanţul de restaurante al lui Jamie Oliver are datorii de 80 de milioane de euro

1
1445

Jamie Oliver’s Italian, lanţul de restaurante al lui Jamie Oliver e cu un pas mai aproape de colaps, după ce a acumulat datorii de 80 de milioane de euro. Nici măcar o celebritate culinară aşa mare ca Jamie nu îşi poate permite să acopere imediat o gaură de genul. Aflăm care sunt problemele mai jos.

Lanţul de restaurante are unităţi pe tot globul de la Londra în Africa de Sud. Pe lângă cele 80 de milioane de euro datorite, mai există şi o datorie de 2.4 milioane de euro către personal. Prima mutare a lui Jamie a fost să îi roage pe proprietarii spaţiilor închiriate să mai scadă chiria pentru a putea readuce pe linia de plutire restaurantele.

Celebrul bucătar şi autor ar fi avut o întâlnire crucială cu investitorii şi creditorii vinerea trecută şi a reuşit să obţină tăieri de chirii pentru locaţii cu 30%. Pe de altă parte trebuie închise unele restaurante, 12 din totalul de 25 şi 450 de joburi vor fi pierdute astfel. Printre filialele închise doar în Marea Britanie se numără cele din Bristol, Harrogate şi Kingston.

Furnizorii la care Jamie are datorii includ brutari, magazine de peşte şi mulţi alţii, cu sume de sute de mii de euro doar în Marea Britanie. Mai sunt datorii şi la echipe de fotbal dn liga a doua, Crawley Town şi Teapigs, pentru promovarea restaurantelor. Jamie a fost făcut de râs şi în social media de către compania Craft Beer, pentru o datorie de 1000 de lire sterline care pur şi simplu nu se mai plătea odată.

Jamie şi soţia sa au o avere de aproximativ 168 de miloane de euro, deci ar putea acoperi golul lăsat de falimentul restaurantelor, pierzând totuşi 50% din averea lor. Jamie are totuşi şi parteneri de afaceri, nu e doar investiţia sa, iar creditorii s-au oferit să ajute. Se pare că a fi un bucătar talentat nu te face şi priceput la business…