Oamenii de ştiinţă din Japonia au imprimat 3D o bucată de carne de vită Wagyu pornind de la celule stem

0
1201

Vedem tot mai des ştiri legate de carne sintetică, artificială, înlocuitoare de carne. Cea mai nouă găselniţă vine din Japonia, acolo unde oamenii de ştiinţă au scos la o imprimantă 3D o bucată de carne de vită Wagyu. Cum au reuşit asta aflaţi mai jos.

Această veste vine după ce multiple companii startup au anunţat că doresc să creeze carne comestibilă de pui realizată din celule stem şi să o aducă pe piaţă până în 2022. Cercetătorii din Japonia au imprimat deocamdată carne de vită Wagyu folosind bio imprimante 3D. Oameni de ştiinţă de la Universitatea Osaka sunt în spatele acestui proiect, care implică crearea unei bucăţi de carne sinetică.

Totul a început de la celule stem de bovină, izolate de la vacile japoneze Wagyu. Au fost izolate celule din muşchiul şi ţesutul de grăsime al vacilor, iar apoi au fost create culturi pentru a creşte acel tip de celule. Culturile au fost introduse în bio imprimante 3D şi aşa a apărut noul tip de carne. E fascinant modul în care au organizat imprimantele ţesuturi că muşchi, vase de sânge şi celule adipoase într-o structură ce aduce cu o halcă de carne de la măcelărie.

Încă nu ştim şi cum stă la capitolul gust şi în ce măsură influenţează negativ sau nu sănătatea consumatorului. O bucată de vită Wagyu costa în general între 100 şi 1000 de dolari, dar cea din laborator ar putea costa şi de 10 ori mai mult. Deocamdată avem doar un micro file de 1.5 centimetri scos la imprimantă.