Scafandrii au recuperat sticle de cognac şi lichior pierdute într-un naufragiu acum 100 de ani

0
1172

Dacă unii încă vânează aurul pierdut de galioanele spaniole în naufragiile de acum multe secole, există şi norocoşi care au găsit băuturi fine pierdute în naufragii legendare. O navă care ducea cognac francez spre ţarul Nicolae al II-lea a naufragiat acum o sută de ani, pentru a fi găsită tocmai acum.

Respectiva navă a fost scufundată în Marea Baltică în 1917, iar încărcătura sa a fost descoperită abia acum. Totul se întâmpla pe 19 mai 1917, în plină desfăşurare a primului război mondial. Pe atunci vasul cu aburi S/S Kyros naviga spre Petrograd, actualul St. Petersburg pentru a transporta băuturile fine. La bord se aflau 50 lăzi de cognac şi 15 lăzi de lichior, aduse din Franţa spre Rusia, trecând prin teritoriu neutru suedez.

Problema e că a intervenit un submarin german, care a scufundat nava, considerând transportul drept contrabandă. Echipajul a fost transferat în Suedia în siguranţă, dar băutura a rămas pierdută pe vecie, sau cel puţin aşa părea la prima vedere. După ani buni de atunci, echipa de salvatori de încărcături oceanice Ocean X Team şi exploratorii de la Icelandic iXplorer au colaborat cu echipajul vasului Deepsea Worker pentru a găsi sticlele respective.

Cât de des poţi găsi băutura veche de 100 de ani, care are o valoare inestimabilă pe piaţa spirtoaselor? Nava a fost descoperită în 1996, dar suferind avarii din cauza navelor de pescuit a fost considerată nesigură pentru expediţii de recuperare a încărcăturii. Cognacul respectiv nu se mai produce de multă vreme şi a fost bine păstrat de temperatura scăzută a apei din zona nordică.

Deocamdată sticlele au fost trimise spre Suedia şi la Moscova pentru a fi analizate. În jur de 600 de sticle de cognac De Haartman & Co şi 300 de sticle de lichior Benedictine au fost salvate. Preţurile lor vor fi probabil uriaşe la licitaţie.