Papricaşul este una dintre mâncărurile cele mai apreciate din Banat şi a fost sărbătorită pe parcursul ultimei săptămâni la Timişoara, prin seria de evenimente „Ţara de Papricaş”. Piaţa istorică Traian a inclus sesiuni de gătit în aer liber toată săptămâna, iar azi, vineri are loc marele final, un concurs de gătit.
Ceaunele s-au încins de pe 18 noiembrie şi totul ţine până pe 23 noiembrie inclusiv. Curioşii vor putea degusta papricaş, gulaş, bograci şi alte bunătăţi din Banat. Pe 21 noiembrie a avut loc lansarea unei cărţi de bucate a bucătarului Uica Mihai. Acesta a pregătit un meniu axat pe reţete de post, iar vizitatorii târgului au putut degusta cele mai apetisante preparate. Vineri, pe 22 noiembrie are loc un concurs gastronomic, „Ceaunul de Aur”.
Juriul va selecta cel mai bun papricaş şi se lasă şi cu premii. Bucatele sunt însoţite de folclor din Banat, muzică şi dansuri. Denumirea de papricaş este o interpretare ardelenească la „paprika”, adică boiaua de ardei pe care o ştim de la maghiari. Sunt multe variaţiuni de papricaş în ţară, iar în Ardeal spre exemplu papricaşul de pui e cel mai popular. Se poate prepara în zeci de feluri, dar cel clasic implică paprika, ceapă călită, ulei, făină albă, sare, condimente, smântână şi pulpe inferioare de pui.
Pentru aromă se pun verdeaţă, dafin şi un căţel de usturoi. La bază papricaşul este o tocană, cu multă boia de ardei şi uneori cu găluşti de făină. Bulgării au propria variantă de papricaş, care include mai puţină boia, iar ceapa mărunţită se pune la început de gătit, plus cubuleţe de ardei. Sunt asemănări cu gulaşul şi se serveşte cu găluşte, orez sau cartofi.