Terasele se vor deschide pe 1 iunie, iar restaurantele se vor deschide parţial de pe 15 iunie

0
1593

Începutul de săptămână s-a soldat cu discuţii ale premierului Ludovic Orban cu reprezentanţii artelor teatrale, dar şi cei ai industriei HoReCa de la noi. Aflăm că de la 1 iunie se vor deschide terasele, iar de pe 15 iunie se vor deschide parţial restaurantele şi la interior.

Pe 1 iulie ar urma să fie marea relaxare, care aduce o activitate normală a restaurantelor, chiar şi la interior. Dar, există şi un mare DAR trebuie ca numărul de cazuri de Covid-19 să scadă şi pericolul de propagare a virusului să dispară. Se discută mult şi despre salariile angajaţilor din HoReCa şi plata taxelor de către patronii de restaurante, puburi şi cluburi, dar şi oteluri. Statul s-a angajat să achite 42.5% din salariile din HoReCa după deschidere în primele 3 luni and restaurantele, cafenelele şi barurile vor funcţiona la capacitate redusă.

Plata taxelor şi impozitelor din 2020 se va realiza în 2021 sub formă de 12 rate egale. Există şi o cerere pentru suspendarea impozitului specific pentru 2020, dar cele două părţi au negociat doar o amânare pentru semestrul 2 din 2020. Asociaţia HORA, care reprezintă restaurantele şi hotelurile de la noi a cerut de asemenea granturi pentru restaurante în funcţie de taxele plătite. Se vor acorda granturi de 1 miliard de euro pentru IMM-uri, cu o astfel de defalcare: 300 de milioane de euro pentru capital de lucru şi 700 de milioane de euro pentru investiţii.

Există şi problema cu furnizorii, restaurantele nemaiputând achita alimentele şi alte bunuri furnizate. Până acum se plătea la 30, 60 sau 90 de zile, dar acum furnizorii cer plata la livrare. Se cere acum o garanţie pentru creditul furnizor prin FNGC. O altă propunere este de a folosi tichete de masă pentru localurile cu mâncare caldă, pentru a stimula ieşitul la restaurant. Vă vom ţine la curent cu măsurile adoptate.