7 preparate din carne au fost atestate drept produse tradiționale românești de Ministerul Agriculturii

0
1760

Lista de preparate românești atestate drept produse tradiționale tocmai s-a îmbogățit cu 7 preparate din carne. E vorba despre preparate din județele Galați, Caraș-Severin și Buzău. Acestea au primit atestatul aferent din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Judetul Galați iese în evidența prin faptul că 4 produse tradiționale din acea zonă au fost atestate. Iată-le: mușchiuleț de porc Ilinca, cotlet haiducesc a lui Zamfir, Costiță afumată Ilinca și Cârnați de porc a lui Ignat. Numele de „Mușchiuleț de porc Ilinca” a fost transmis pe parcursul generațiilor, iar rețetă este una specifică.

Implică prepararea bucăților de carne prin maturare și condimentare cu cimbru și alte condimente, înainte de afumare. Cotletul haiducesc a lui Zamfir este realizat pe bază de cotlet de porc, măturat în bait de condimente între 6 și 14 zile.

Costiță afumată Ilinca se realizează pe bază de piept de porc dezosat măturat timp de 6-14 zile. Și cârnații de porc a lui Ignat sunt făcuți că la carte, din carne de porc, slănină de porc, sare, condimente naturale și toate supuse la un proces de afumare.

Schimbăm județul și trecem în Caraș Severin, unde au fost certificați cârnații din carne de capră că la Soceni. Pentru a îi realiză e nevoie de carne de capră, rasă Albă de Banat, dar și pulpă de poc din gospodăria producătorului, afumate la fum natural.

Din Buzău se remarcă atestarea produselor Salamul Casă Râmniceană și Cârnații crud uscați Casă Râmniceană. Aici secretul este o combinație de carne de porc și vită, cu prelucrare manuală și afumare. Atestatele de acest tip garantează calitatea cărnii și procesului de producție și devine și un soi de instrument de promovare regională și a identității locale.