AI-ul poate acum crea o poză cu un preparat culinar doar citindu-i ingredientele

0
924

Dacă vi se părea că aţi inventat o reţetă nemaivăzută ieri în bucătărie cu plating superb, mai gândiţi-vă odată pentru că AI-urile pot face asta de 100 de ori mai rapid. O echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv a creat o reţea neurală capabilă să citească o reţetă de preparat culinar şi să genereze o imagine a produsului finit şi gătit.

Practic citind câteva ingrediente se creează fotografia ideală şi nu poza de produs pe care ne-am aştepta să o facă un fotograf profesionist. Cercetătorii au folosit o versiune modificată de GAN (Generative Adversarial Network), pe numele său StackGAN V2 şi 52.000 de combinaţii imagine/reţeta. Acestea provin dintr-un set de date cu 1 milion de reţete.

Practic AI-ul poate anticipa modul ideal în care ar trebui să arate preparatul doar din ingrediente. Sistemul nu e încă perfect, iar calitatea imaginilor e destul de scăzută, faţă de listele oficiale cu reţete de la Oxford spre exemplu. Apar dificultăţi când sunt preluate imagini slab iluminate, neclare şi cele care nu sunt pătrate.

Sistemul a avut succes în generarea de poze de mâncăruri precum paste, supe, orez, cele închegate într-un întreg, dar au fost dificultăţi la preparatele cu identitate vizuală distinctă. E vorba despre hamburger, o băutură specială sau pui cu garnituri. Pe viitor se va dezvolta şi antrena cu machine learning sistemul şi probabil ne vom trezi cu o aplicaţie pe mobil care ne face dezastrul din bucătărie Instagramabil.

Cum rămâne totuşi cu cei care pozează pe bune o porţie de paste linguini făcute de ei şi se mândresc cu asta? Şi cum rămâne cu comentariile ironice ale lui Gordon Ramsay pe Twitter?