Ghidul „Gault & Millau al vinurilor româneşti” primeşte o lansare la Paris

1
951

După ce a debutat în ţara noastră la final de 2018, ghidul „Gault & Millau al vinurilor româneşti” ajunge la Paris, unde primeşte o lansare specială. A avut loc în saloanele palatului Behague, reşedinţa ambasadorului român în Franţa.

Gault & Millau este al dolea cel mai important ghid culinar/gastronomic de pe glob, după cel Michelin. Varianta de ghid gastronomic cu 141 de restaurante din România debuta în mai 2018. Ulterior în toamnă se lansa „Ghidul Vinurilor Româneşti”, sub tutela aceleiaşi publicaţii. Includea 152 de vinuri de la 63 de crame, cu un scor maxim de 94 de puncte din 100.

Acel scor a fost primit de Smerenie 2016 de la Crama Oprişor, care a primit premiul pentru „Cel mai bun vin roşu”. 22 de vinuri româneşti au obţinut scoruri de peste 90 de puncte. Până la atingerea acestui top au fost analizate peste o mie de vinuri de la 80 de producători. Apoi lista scurtă a inclus 219 etichete, iar în etapa a treia a fost contactată fiecare cramă şi a fost explicat proiectul şi metodologia, inclusiv selecţia de vinuri de la fiecare cramă.

Vinurile alese pentru ghid au fost evaluate de către 3 experţi internaţionali: Ana Săpungiu (Master of Wine), Caroline Gilby (Master of Wine), şi Isa Bal (Master Sommelier). Ghidul „Gault & Millau” este publicat în fiecare an în 40.000 de exemplare, care ajung în 22 de ţări, inclusiv România. Generează o cifră de afaceri anuală de 13 milioane de euro, din care 10 milioane sunt realizate în afara Franţei.