Am degustat Arepas Colombianas: fără gluten, aspectuoase, dar… lipseşte ceva

0
429

Îmi place întotdeauna să degust mâncare inedită şi în general găseam aşa ceva la evenimentele de Street Food. Prin 2018 am încercat Arepas Colombianas, curios să văd ce mai vine din Columbia în afară de Pablo Escobar, jucători de fotbal şi fructe exotice. Arepas Colombianas este un food truck, de la care am mâncat acum 3 ani şi apoi din nou în mai 2021. Ce concluzii am tras aflaţi mai jos.

Ce este o Arepa?

O Arepa este un tip de mâncare pe bază de turtiţă din faină de porumb, cu carne şi sos la interior. Datează de dinainte de sosirea lui Columb în America şi face parte din bucătăria din Columbia şi Venezuela, plus Bolivia. Se poate servi cu brânză, carne de pui, avocado sau şuncă. Dimensiunea şi tipul de făină de porumb variază. Mexicanii au ceva similar numit Gordita. În Columbia primele preparate similare din porumb au atestări istorice chiar de acum 3000 de ani.

Arepa este un soi de pită plată, rotundă şi moale din făină de porumb, care poate fi ţinută pe grătar, coaptă, fiartă sau pregătită la bur. Cea mai simplă variantă are la interior unt sau brânză şi e doar coaptă la cuptor. Făina este combinată cu apă şi sare, uneori cu ulei, unt, ouă sau chiar lapte.

Cum arată?

De la distanţă pare că avem un soi de mini gyros sau un taco mai dolofan. În realitate ai o turtiţă destul de fotogenică, care aduce cu o mămăligă rumenită, în care stă brânză sau carne aspectuoasă, acoperită de sos verzui ca Hulk. Am luat una cu porc, una cu pui şi una cu brânză (haloumi). Bucăţelele de carne sunt tăiate destul de gros, iar sosul este generos stropit peste carne. Şi bucăţile de haloumi sunt măricele. Carnea de porc arată fantastic, între fragedă şi încă destul de mestecabilă.

Ce gust are?

Să le luăm pe rând. În primul rând aici avem mâncare fără gluten, deci cei cu intoleranţă la gluten se vor bucura. Prima versiune degustată este Cheese Arepa, o turtă din făină albă de porumb, rumenită şi cu felii groase de halloumi la interior, trecute pe grill şi cu salată de avocado peste. E mai degrabă un sos din avocado, castraveţi, ceapă roşie şi lime, alături de roşii şi sos de coriandru. Textura a fost de cauciuc şi bucăţile de halloumi nu prea au avut gust. Doar sosul era relativ prezent, deşi acoperit parcă de gustul de mămăligă al turtiţei. Teoriile mele sunt 2: avem halloumi ieftin sau nu a fost ţinut pe grill destul.

Înainte să trece la cele de carne, mă declar foarte mare fan al cărnurilor folosite de Arepas Colombianas. Sunt cărnuri de calitate, fragede, fără zgârciuri, plăcute ca textură şi ca gust. Arepa de porc e pe bază de muşchiuleţ de porc marinat în cimbru şi oregano, alături de acelaşi sos de mai sus. Deşi tot se menţionează roşii în reţetă, nu am găsit acum, dar am găsit la degustarea din 2018. Lime-ul care ar trebui să ia din greaţă iar nu se simte. Sosul poate părea puţin greţos uneori.

Trecem la Chicken Arepa, care e pe bază de piept de pui cu muştar Dijon şi acea “Salată de avocado”. Mi-a plăcut gustul de pui, dar nu aşa mult precum cel de porc. Am nimerit şi bucăţi generoase de usturoi, unii ar zice prea mari. Cumva la final de zi nu am simțit acel gust puternic, acea aromă care să mă cucerească. Când închizi ochii la fiecare dintre arepas ai în gura gust de mămăligă cu avocado şi atât, acoperind orice alt ingredient. Parcă şi un pic cam sărată combinaţia şi am bătut multă apă după.

Apropo nu te vei satura cu o singură arepa, deci probabil o să ai nevoie să cumperi două, adică 54 de lei, ceea ce nu e chiar ieftin.

Ce aş fi făcut diferit?

Păstram carnea excelentă, foloseam un sos mai intens la gust şi neapărat picant, se cere picanterie la aşa ceva, poate renunţam la turtiţele din mălai, deşi ele definesc preparatul. Poate trebuie schimbată făina, existând mai multe variante. Poate ar trebui tăiată mai fin carnea, bucăţile fiind mari, ca şi cele de usturoi. Legat de arepa, mărturisesc că am mai mâncat pâini sau produse de panificaţie fără gluten şi nu îmi place deloc gustul lor.

Poate ar trebui să facă şi altfel de turte, din pâine clasică, maia? E păcat de carnea bună şi de potenţialul unui sos pe bază de avocado, lime, castraveţi. Are nevoie disperată de picanterie!

Concluzie

Carne bună, restul nu prea trece testul meu… Partea bună e că poţi mânca un preparat inedit şi să nu ai vina junk food-ului după, fiind mâncare sănătoasă, mai ales în varianta cu halloumi. Posibil să ţi se pară greţos sosul şi să rămâi cu prea multă turtă cu gust de mămăligă. Am văzut şi o oscilaţie mare a cantităţilor de sos: unele arepas au prea mult, altele prea puţin.

De încercat la reducere şi doar dacă aţi mai mâncat gluten free şi sunteţi pasionaţi de avocado şi… mălai. Eu am prins reducere la 18.9 lei per arepa, dar 27 cât sunt de obicei pe Bolt Food e prea mult.

Se comanda de aici: