Un studiu realizat de Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorului a arătat că aproape un sfert din produsele alimentare vândute la noi au diferenţe faţă de aceleaşi produse vândute în Vestul Europei. Au fost analizate 79 de produse comercializate pe teritoriu european şi au fost găsite diferenţe la 18 dintre ele.
Se remarcă aici produse sub branduri ca Milka, Fanta, Kinder sau Danone. Ca un prim exemplu aş menţiona cubul Knorr, care în România conţine extract din carne de pui în proporţie de 0.1%, iar în Franţa şi Danemarca are 1% carne de pui. Şi conţinutul de lapte din prăjitura Kinder este diferit la noi. Dacă în ţările nordice este de 24% la noi este de 21%.
Diferă şi conţinutul de proteine, de 5.3% în România şi Bulgaria şi 7% în Franţa sau Finlanda. Poate cea mai mare diferenţă este în cazul celebrului suc de portocale Fanta. Aici o doză conţine 5% suc de portocale în România, în vreme ce în Europa de Vest ajunge şi la 12%. Sunt totuşi plusuri cu rol negativ la noi: praful de budincă de ciocolată Dr. Oetker are mai multe grăsimi, 3.1% faţă de 1.5% în alte ţări.
Diferă şi conţinutul de calciu din iaurtul Danone Activia Nature, care are 121% în România şi 168% în Finlanda. E vorba despre procentul din Valoarea Nutriţională de Referinţă aici. Toate aceste date sunt obţinute prin studii comparative efectuate în mai multe state din Europa Centrală şi de Est. Comisia Europeană ar dori să introducă o uniformizare a tuturor produselor şi să evite astfel dicriminarea ţărilor mai sărace sau intrate mai recent în UE.
Urmează şi teste pe produse nealimentare, fiind suspiciuni legate de cosmetice, parfurmuri sau detergenţi. Dublul standard e o mare problemă şi avem nevoie şi de reglementări româneşti mai severe cu privire la ce acceptăm în magazine.