Bagheta franţuzească ar urma să fie introdusă în patrimoniul UNESCO

0
2523

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron face presiuni pentru că unul dintre preparatele franţuzeşti cele mai celebre să ajungă în patrimoniul UNESCO. Nu e vorba despre ceva prea complex sau ieşit din comun, ci despre bagheta franţuzească, celebra „baguette” de toate zilele.

Prin integrarea sa în patrimoniu, bagheta ar deveni recunoscută oficial drept „o comoară culturală globală” şi ar intra pe lista UNESCO de „moşteniri intangibile”. Decizia de a susţine bagheta în acest mod a venit după ce măiestria pregătitorilor de pizza napoletani, care învârt coca a fost considerată demnă de patrimoniul UNESCO în decembrie anul trecut. Macron a declarat că bagheta este invidiată pe tot globul şi că reţeta sa originală şi excelenţa sa trebuie păstrate.

Dominique Anract, şef al confederaţiei naţionale de patiserie şi panificaţie a declarat că „minunata baghetă, realizată din faină, apă, sare şi drojdie merită un loc pe celebra listă”. Macron a mai amintit că acest aliment este consumat de francezi la micul dejun, la prânz şi seara. Trebuie spus că legislaţia franceză protejează bagheta din anul 1993.

Ce înseamnă acest lucru? Că brutarii sunt obligaţi să foloseaca doar 4 ingrediente: faină de grâu, apă, drojdie şi sare, iar de congelare şi conservanţi nici vorbă. Aşteptăm şi croissantul, omleta cu fromage şi alte specialităţi locale pe lista UNESCO.