Cel mai ciudat dovleac din România are miros de pâine caldă şi gust de tomate; Provine din Buzău

0
1203

E foarte uşor să treci cu privirea peste un feed de ştiri cu vedete, ştiri politice, legate de sănătate, dar când auzi de un dovleac de Buzău cu miros de pâine caldă şi gust de tomate te opreşti puţin. Noua specie de dovleac a fost creată la Buzău, aşa cum aflăm de pe Agronet.ro şi avem detalii despre ea mai jos.

În primul rând, acest dovleac are formă de şarpe, de aici se trage şi numele său de „Dovleacul-şarpe” dat de specialiştii de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Mirosul său e apropiat de cel al pâinii calde, iar gustul e comparat cu cel de roşii. Acest soi este rodul a mulţi ani de muncă. El a fost obţinut printr-o încrucişare a unui dovleac chinezesc cu un castravete armenesc.

Odată gata va fi brevetat şi omologat ca specie nouă şi creată la Buzău. Este spiralat, subţire, deschis la culoare şi cu dungi verzi. Forma de liană îi dă un aspect exotic şi poate fi folosit în scop decorativ. Se poate folosi şi pentru consum evident, chiar şi pentru a face bulion, având în vedere gustul de tomată. Leguma din clasa curcubitacee ajunge la gust de tomate atunci când este la maturitate.

Atunci se transformă din verde în portocaliu şi apoi în roşu-grena. În Africa există o specie similară, tomata-şarpe, care ajunge să aibă gust 1 la 1 cu o tomată la maturitate. Leguma se poate folosi şi în scop medicinal, fiind bogată în sodiu, elemente nutrivite, vitamine şi potasiu. Sunt şi antioxidanţi incluşi. Este bogat în caroten, licopen, vitamine şi calciu.