Cel mai inedit restaurant din Europa este Under, local subacvatic din Norvegia

0
996

Atunci când am auzit că există un restaurant subacvatic, imaginaţia mea nu a fost nici măcar pe aproape faţă de locaţia reală. Fotografiile arată spectaculos pentru acest restaurant cunoscut ca Under şi pregătit pentru deschidere în Norvegia în 2019. Hai să îl admirăm împreună.

Creaţie a firmei norvegiene de arhitectură Snohetta, restaurantul este făurit sub forma unui bloc de beton cu ferestre panoramice. Este scufundat la 5 metri adâncime, înclinat spre fundul mării. Vizitatorii au acces la 3 nivele, iar capacitatea este de 100 de persoane. În mod inedit, Under are o formă ce aduce cu cea a unui periscop. O fereastră panoramică de 10 metri oferă o privire uimitoare asupra peisajului: fundul marin.

Zidurile acestei structuri vor avea grosime de peste 1 metru, pentru a rezista la condiţiile dure ale Mării Nordului. Exteriorul va avea o suprafaţă dură, pe care moluştele îşi pot ancora corpul şi pe care se vor lipi şi alge şi alte tipuri de organisme, devenind una cu marea pe parcursul anilor. Dacă mă întrebaţi pe mine, restaurantul arată ca o navă extraterestră prăbuşită în mare.

Atunci când nu se serveşte mâncare sau băutură, Under va avea şi rol de laborator ştiinţific, acolo unde oamenii de ştiinţă vor studia biologia marină şi comportamentul peştilor. Snohetta este o companie de arhitectură foarte apreciată, având în portofoliu legendarul monument de 11 septembrie al Statelor Unite, dar şi Opera Naţională Norvegiană din Oslo.

Trebuie făcută şi o precizare: restaurantul Under va servi doar peşti, păsări şi ovine sălbatice, prinse în zonă. Nu ştim cât costă un meniu, dar bănuim că va fi prohibitiv preţul.