„La masa regelui” este un eveniment gastronomic şi cultural organizat în cele mai celebre castele din Europa

0
1113

Aţi dorit vreodată să fiţi la masă cu capetele încoronate ale Europei? Acest lucru e perfect posibil acum, cu ocazia unui amplu eveniment gastronomic intitulat „La Masa Regelui” şi organizat la cele mai mari castele din Europa. Avem detalii mai jos.

19 castele-muzee şi reşedinţe regale participă la această iniţiativă, iar printre ele se numără şi Versailles. Toate vor sărbători gastronomia şi tradiţiile din 11 ţări europene, printre care şi Austria, Portugalia, Belgia şi Ungaria. Organizat de „Residences Royale Europeennes”, care a atras 35 de milioane de vizitatori pe an, evenimentul va include expoziţii, sesiuni de banchet, degustări şi ateliere.

Vizitatorii castelului Versailles vor avea ananasul ca fruct simbol. Era cunoscut ca „fructul regelui” şi era cultivat special în grădinile regale pentru a fi servit capetelor încoronate. O zi de studiu pentru fruct va avea loc pe 22 iunie, iar pe 28 septembrie se va aborda istoria vinului la curţile din Europa. Tot la toamnă, pe 8 octombrie se vor aduna la Castelul Versailles cei mai mari bucătari care lucrează la restaurante cu stele Michelin pentru a găti preparate istorice.

Meniurile vor veni cu parcurs tematic şi va exista şi un ghid audio aferent, în 7 limbi diferite. Se va trece prin toate marile etape, de la perioada burgheză la cinele solemne ale lui Ludovic al XIV-lea, care prefera să fie singur la masă. Apoi în perioada lui Ludovic al XVI-lea era invitată şi regina. La loc de cinste era carnea, dar şi sparanghelul, mazărea, castraveţii şi anghinarea. Palatul Het Loo din Olanda va fi de asemenea deschis vizitatorilor, cu grădina sa de zarzavat în prim plan.

Palatul Sintra din Portugalia are ananas cultivat în sere, la rândul său etalat în cadrul festivităţilor. În Varşovia se vor organiza degustări de mâncăruri vechi, după reţete de pe vremea reginei Bona Sforza, care a adus mirodeni şi legume noi în meniu.