Cel mai lung caltaboş din lume a fost pregătit în Bihor; Are peste 208 metri lungime!

0
1206

Am scris recent despre festivalul D’Ale Porcului şi se pare că evenimentul s-a lăsat cu un record mondial. A fost preparat cel mai lung caltaboş din lume, depăşind recordul precedent stabilit de spanioli cu 21 de metri. Preparatul rezultat are 208.2 metri lungime.

Totul s-a petrecut în cadrul ediţiei cu numărul 5 a concursului „D’ale porcului”. Aceasta a avut loc în parcarea unui mall din Oradea, iar mai multe echipe formate din pasionaţi de bucătărie s-au întrecut în preparate din carne de porc. Oameni din 20 de comune din Bihor au gătit toroş, caltaboş sau cârnaţi. Pentru uriaşul caltaboş au fost folosite 37 de kilograme de ficat, 15 kilograme de plămâni, rinichi şi măruntaie.

În plus 55 de kilograme de carne şi slănină şi 42 de kilograme de orez au fost frământate şi introduse în pieliţa specială. Oamenii au gătit numai cu ingrediente naturale, din gospodăriile proprii. Echipa comunei Pomezeu spre exemplu a folosit doar sare şi piper, plus carne pentru a prepara un cârnat tradiţional ca acum sute de ani.

O altă specialitate inedită a locului este „ceafa umplută cu cârnat”, dar şi cotletul umplut cu carne. S-au simţit şi ceva influenţe internaţionale, la servirea unui antricot cu salata mexicană. Pe listă se află şi sarmale cu şuncă afumată şi kaiser sau pasat. Sarmalele pregătite la oală de lut au un gust unic, nu se compară cu cele pregătite la oală de metal pe aragaz.

Vizitatorii au plătit doar 15 lei pentru intrare şi au putut degusta din toate preparatele de la concurs.

Sursa foto