Celebrul ghid gastronomic Gault&Millau ajunge în România, cu 141 de restaurante selectate

1
2652

Gault&Millau, unul dintre cele mai respectate ghiduri de restaurante de pe glob a ajuns în România în acest an şi urmează să fie lansat în curând. 141 de restaurante şi localuri POP (atmosfera mai relaxată şi accesibilă faţă de cea de restaurant) au fost incluse în această publicaţie. Avem detalii mai jos.

6 oraşe de la noi au fost selectate pentru această listă, care include 90 de restaurante şi 51 de localuri POP. Cele mai inedite, elegante, originale şi apreciate locaţii din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Braşov şi Sibiu se află în ghidul respectiv. Acest ghid va fi lansat luni, pe 14 mai în cadru oficial. Este un punct de referinţă în cultura gastronomică, fie că vorbim despre bucătari, ingrediente sau savoir faire-ul HoReCa.

Gault&Millau pornea la drum cu 50 de ani în urmă, promovând bucătăria franceză şi reprezentanţii săi, în frunte cu Paul Bocuse. Odată cu lansarea de pe 14 mai vor fi anunţate şi premiile Gault&Millau România şi clasamentul oficial al restaurantelor de la noi pe anul 2018. Evaluarea s-a făcut la standarde internaţionale, după acelaşi principiu pe care îl urmează marile restaurante de pe glob.

Bucătarii vor fi vedetele acestui ghid, iar recenziile vor avea detaliate numele lor şi specialităţile pregătite. Premiile le sunt dedicate, de altfel. Evaluarea locaţiilor incluse în ghid s-a făcut între noiembrie 2017 şi jumătatea lunii aprilie 2018, implicând o echipă mixtă de 14 evaluatori de la noi şi internaţionali. În loc de stele Michelin, Gault&Millau dă bonete ca evaluare, iar sistemul de notare implica şi puncte de la zero la 20.

Intră în ghid doar restaurantele cu cel puţin 10 puncte, iar bonetele se dau astfel: 1 bonetă pentru note între 11 şi 12.5, 2 bonete pentru note între 13 şi 14.5 şi 3 bonete pentru note între 15 şi 65.5. 4 bonete obţii dacă ai fost notat între 17 şi 18.5, iar 5 bonete vin pentru cele cu note între 19 şi 19.5, acesta fiind maximul.

Evaluatorii îşi păstrează anonimitatea totală când evaluează restaurantele.