Degustăm burgeri la Grătar Urban: vii pentru burgeri, rămâi pentru cartofi (şi sosuri)

0
2220

Trebuie să recunosc că multă vreme am făcut reclamă proastă Brașovului, văitându-mă că nu are localuri cu burgeri. Ce e drept acum 4-5 ani chiar nu aveai unde să mănânci un burger decent în oraş. Între timp Bistro de L’arte câştiga premii la Burger Fest şi am găsit şi un Old Jack Burger House bunicel în Piaţa Sfatului. Li se alătură Grătar Urban, pe care l-am găsit pe o străduţă lăturalnică, aproape de piaţă Sfântul Ioan. Hai să vedem cum a fost experienţa acolo într-o zi fierbinte de iulie.

Localul se află pe strada Michael Weiss nr 11. la 2 paşi de Strada Republicii, de Pensiunea Noemi (unde mă cazam des cândva) şi cu vedere direct la Biserica Sfântul Petru. Sunt locuri doar afară, la terasă şi mă întreb ce fac oamenii iarna… Înăuntru nu am văzut scaune sau mese.

Ambianţa

Patronul a fost foarte primitor, chiar dacă iniţial suspicios. Asta pentru că în urmă cu un an sau doi mai venise cineva să facă poze pentru Instagram (ca mine) şi apoi a deschis un local rival cu meniu şi preparate similare cu câteva străzi mai jos. În fine, înăuntru se roboteşte mult, e o bucătărie aglomerată, oarecum îngustă şi toată lumea se mişcă.

Afară ai undeva pe la 15-20 de mese , acoperite cu câteva umbrele mari şi ai avantajul unei brize vară, generate de străduţa îngustă şi frecventată de multă lume. Sau „curent”, cum ar zice moşnegii. Nu îmi e deloc clar dacă au locuri şi înăuntru, dar dacă ar fi, ar fi probabil un cotlon îngust şi cu 2 ferestre prea mici pentru a nu fi claustrofob.

Te poţi pierde în atmosferă, între privitul spre biserică din zare, cu clopotele care se aud pe fundal şi discuţiile multiculturale de la mesele din jur. Am prins pensionari care făceau trasee şi ceva nemţi veseli. Nu se dă vreun local fiţos de burgeri din Bucureşti, ci ceva mic şi nişat.

Servire

Fie pentru că îmi tot băgăm nasul prin bucătărie, fie pentru că era destul de mult personal în restaurant, treaba s-a mişcat bine. Băutura a venit în câteva minute, iar burgerul în maxim 15 minute. Faţă de alte locaţii de gen, aici burgerii se fac la un grătar special, pe bază de cărbuni, pe care îl poţi vedea la interior. Fata care m-a servit a fost foarte amabilă şi patronul mişuna printre mese şi la rândul său servea lumea şi întreba dacă e OK.

Aşa se face un business bun, cu o experienţă hands-on a patronului, întotdeauna am apreciat treaba asta.

Băutura

Fiindcă era tare cald, am băut o limonadă cu ceva ierburi, teoretic mentă, practic cred că avea şi busuioc şi alte arome destul de intense pentru o limonadă, dar în mare OK. Apreciez gheaţa pisată versus cuburile uriaşe care ţi-ar fura din conţinut. Prea multe verdeţuri care îţi rămân între dinţi totuşi. A avut puţin gust de leuştean, dacă ar fi să glumesc puţin…

Mâncare

M-am prins imediat care e specificul locului: burgeri cu dulceaţă inedită şi brânză de fiţe. În general când mergi la un local cu burgeri ai maxim un burger cu dulceaţă de ceapă. Şi mai mult decât cheddar, rar un haloumi, poate gorgonzola nu vezi. Aici Grătar Urban plusează, cu dulceaţă de ardei iute şi gorgonzola, burger cu brie şi dulceaţă de afine, burger cu brânză de capră şi dulceaţă de smochine sau burger cu brânză brie şi dulceaţă de ceapă roşie.

De departe cel mai inedit din meniu mi se pare burgerul cu brânză de burduf de oaie şi dulceaţă de pere cu cuişoare. Amatorii de premium pot să încerce şi un burger cu pate de raţă, care nu costă mult peste media de 31 de lei. Unii vor spune că 31 de lei e scump, dar aici nu e vorba de burgeri clasici, ci unii făcuți sănătos, la acel grătar special, plus dulceţurile şi brânzeturile de fiţe.

Şi avem la pachet şi chipsuri din cartofi, mai bine făcute decât cele de la Pizza Hut, asta e sigur. Am văzut că lumea era supărată că sunt reci pe Google Reviews, dar scrie asta şi în meniu şi nu am avut o mare problemă cu asta. Decât calzi şi uleioşi, mai bine aşa. Puţin cam săraţi pentru gustul meu, dar super crocanţi, încântând prin textura lor. M-aş hazarda să zic că nu mai găsiţi în Braşov aşa cartofi.

Mi-a fost foarte greu să aleg un singur burger din meniu, pentru că toţi erau tentanţi. Am ales până la urma cel cu gorgonzola şi dulceaţă de ardei iute şi l-am comandat cu un sos alb de usturoi şi pătrunjel. Pot să zic că dacă mâncam doar sosul şi cartofii chips, tot ieşeam câştigat din experienţa asta, aşa buni au fost. Sosul nu a exagerat cu usturoiul şi era destul light.

Cât despre burger, a avut o chiflă de calitate, care rezistă la asaltul zemurilor, dar nu pot să zic exact dacă era făcută de ei sau cumpărată. Era totuşi destul de fragedă. Dacă ar fi să obiectez ceva, e că burgerul a fost super zemos. Am murdărit 5 şerveţele şi mi-a curs şi pe adidaşi zeama. Bănuiesc că de la dulceaţa de ardei i se trage, sau de la brânza topită?

Au fost totuşi sucuri din alea bune, iar combinaţia de dulceaţă de ardei cu gorgonzola a fost reuşită, peste o carne de mai bună calitate decât la Oro Toro spre exemplu. Mi se pare chiar mai bună decât la Old Jack Burger House, cu puţin, dar se simte. Fără zgârciuri, fără gust de mititei şi fără gust care să îţi vină pe gât după. Combinaţia dulce-sărat-cărnos le-a ieşit bine şi aproape nu mi-a mai părut rău de acea zeamă.

Carnea era făcută medium şi se vede că e de calitate şi în fotografii. Aş mai fi adăugat ceva legume pentru a balansa gustul, poate o roşie, o murătură ceva. A fost un burger gustos, săţios şi inedit ca experiență. Pentru cei speriaţi de picanterii, gemul de ardei iute nu e exagerat de iute, poţi trece peste. Iar gorgonzola a fost mai puţin sărată decât mă aşteptam, dar au compensat cartofii.

Mă declar mulţumit!

Concluzii

Grătar Urban a fost o surpriză plăcută, în Brașovul în care de obicei mă duc să mănânc mereu în aceleaşi locuri, fără a îmi asuma riscuri. Au încercat ceva diferit, ceva cum poate doar la Modelier în Bucureşti mai vezi. Preţul e cu câţiva lei mai mult decât te-ai aştepta, dar merită pentru combinaţiile brânză-dulceață. Carnea e de calitate, oamenii sunt primitori, nimic rău de zis.

Au nevoie de 3 chestii: să aibă şi loc la interior pentru un business bun iarna, mai puţină zeamă la burger şi mai puţin gust de leuştean la limonadă. În rest au fost încântători şi sunt un reper bun în Brasovul care tot „suferă la burgeri”, având sub 5 locaţii cu acest preparat. Apropo, Grătar Urban livrează şi prin Foodpanda.

Preţuri:

  • Burger cu gorgonzola şi dulceaţă de ardei iute + cartofi chips: 31 lei
  • Sos alb usturoi: 2.5 lei
  • Limonadă: 13 lei

Meniul detaliat îl găsiţi aici şi site-ul localului aici. Au şi supa cremă şi deserturi în meniu, dacă sunteţi curioşi.