Enigma din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai frumoase localuri steampunk din lume

0
2772

Cu câţiva ani în urmă mă întrebă un prieten unde poate găsi un local steampunk în Bucureşti, după ce vizitase câteva în Cehia, Polonia, Anglia. Din păcate nu am ştiut ce să îi spun şi nici acum nu am idee. Acest curent este sărbătorit cum trebuie totuşi în Cluj-Napoca, prin localul Enigma, care a fost recent inclus în top 5 „Cele mai frumoase localuri steampunk din lume”.

Locaţia se află în centrul oraşului, iar punctul de atracţie îl reprezintă evident decorul, care implică 7 maşinării ingenioase, care se mişcă încontinuu. Acesta ar fi primul bar steampunk kinetic de pe glob. Restaurantul Enigma se află în companie selectă în top, împreună cu Shine şi Hooch din Florida, dar şi Escapologist din Londra. Apare şi Steampunk Surfers Paradise din Australia.

Localul este cunoscut şi drept o cafenea unde se ţin petreceri tematice, se joacă jocuri de cărţi şi de societate. Comunitatea steampunk apreciază ceea ce se face la Cluj. Designul interior i-a adus faima, prin modelele de pe bar, scaune şi tavan. Steampunk este un curent retro futurist, inspirat de literatura SF şi de perioada victoriană.

Se bazează mult pe rotiţe şi abur, pe revoluţia industrială, haine elegante, ochelari de aviator şi foarte multă creativitate. Se pliază şi pe pasionaţii de curentul vintage. Una dintre cele mai interesante sculpturi din toate barurile steampunk din lume este cea a unui ceas gigantic aflată pe unul dintre pereţii principali din bar.

Deşi e o cafenea, Enigma are şi o latură de bistro, servind lasagna cu legume, bruschette cu roşii, salată grecească sau clasica mămăliga cu brânză şi smântână. Topul localurilor steampunk se află aici.

Sursa foto