Festivalul Baconului face furori în Serbia, la doar 130 de kilometri de Timişoara

0
2003

Uneori acoperim şi evenimente culinare care nu au loc doar în România, ci şi peste graniţă. Spre exemplu la doar 130 de kilometri de Timişoara, în Kacarevo are loc Festivalul Baconului sau Slaninjiada. Este aproape de Pancevo şi se lasă cu slană, tobă, cârnaţi şi purceluşi la rotisor.

Festivalul din Banatul istoric îi aşteaptă pe toţi din zonă timp de 4 zile, iar centrul oraşului va fi plin de turişti aflaţi în căutare de cărnuri de calitate. Sunt caltaboşi, tobă, cârnaţi şi alte bunătăţi. Festivalul a luat naştere într-un mic local unde oamenii aveau o dispută cu privire la cel mai gustos „şonc”.

Pentru a decide care e mai bun a fost conceput „Slaninjiada”, o întrecere a slăninelor gustoase. Asta se petrecea în anul 1988 şi a rămas o tradiţie până în ziua de azi. Ca atare a rezultat festivalul acesta gastronomic, unde producători locali îşi expun cărnurile la preţuri bune. Nu e totul doar despre carne totuşi, pentru că se găsesc şi dulciuri, precum bomboane făcute în casă, ciocolată artizanală, prăjituri sau tot soiul de plăcinte.

Revenind totuşi la cărnuri, apar şi mezelurile şi toba sârbească „Svargla” sau „Kavurma”, o tochitură tradiţională. Vor exista demonstraţii culinare, spectacole folclorice şi spectacole de artificii. Atracţia principală e totuşi prepararea şoncului, cu tot cu premii. România va avea minim un reprezentant acolo. Festivalul începe în acest an pe 14 februarie şi tine până la 17 februarie.