Festivalul Culinar „La Casa Tudorii” debutează pe 14 octombrie în comuna Giurgeni

0
1377

Toamna se numără festivalurile culinare, cele destinate culesului de recoltă şi bunătăţilor tomnatice, dar nu numai. Un festival culinar inedit este „La Casa Tudorii”, care debutează pe 14 octombrie la Baza de Cercetare şi Expunere Muzeală „Oraşul de Floci”, comuna Giurgeni.

Evenimentul integrează şi un concurs de tradiţie culinară, iar festivalul ialomiţean a ajuns la ediţia cu numărul 8. Numele său „La Casa Tudorii” ar fi inspirat de numele avut de mama voievodului Mihai Viteazul aparent. Tradiţiile şi obiceiurile sunt la loc de frunte, în zona în care s-a născut domnitorul român. Vor avea loc spectacole folclorice, dansuri şi expoziţii meşteşugăreşti.

Cât despre concurs el este destinat pasionaţilor de gastronomie, iar în anii precedenţi au fost înscrise peste o mie de reţete. Pot fi înscrise antreuri, preparate calde sau reci, chifteluţe, piept de prepeliţă, plăcinte, preparate conservate şi semiconservate, dulceţuri, ciorbe şi multe altele. Produsele de patiserie şi cofetărie au o secţiune dedicată.

Zona Bărăganului este cunoscută pentru aşezările omeneşti printre cele mai vechi din ţara noastră, unele chiar din Evul Mediu. Pentru cei şocaţi şi intrigaţi de numele „Oraşul de Floci”, e vorba despre o aşezare umană care devenise punct de răscruce pentru comercianţi. Aici se întâlneau pentru a face negoţ cu blănuri şi piei de animale în Evul Mediu.

Se vindeau şi porci şi oi şi aşezarea a fost înfloritoare. Din păcate secole de atacuri tătare şi turceşti au scăzut din măreţia locului, iar în secolul 20 a rămas la vedere doar un zid de cetate şi atât. În ultimele decenii s-a încercat o restaurare şi conservare a rămăşiţelor de acum multe secole.

Sursa foto