Festivalul de Gastronomie Tradiţională Moldovenească începe pe 26 octombrie la Botoşani

0
1671

Cel mai nou festival al toamnei este aşteptat să înceapă la Botoşani, sub numele de „Festivalul de Gastronomie Tradiţională Moldovenească”. Începe pe 26 octombrie şi ţine inclusiv pe 27. Totul debutează la ora 10:00 pe Pietonalul Unirii, în faţa Muzeului Judeţean. Aflaţi mai jos ce e în program.

Localnicii şi cei din satele, oraşele şi comunele învecinate vor veni cu produse tradiţionale, pe care le vor expune şi vinde. Vor fi dulceţuri, miere, faguri, sirop natural, must şi vin, dar şi produse din carne şi brânzeturi. Vizitatorii sunt aşteptaţi cu pastramă de oaie, sarmale, grătar şi clasicele fasole cu cârnaţi sau mititei. Nu vor lipsi berea, tăriile şi tradiţionalele plăcinte moldoveneşti.

Vor fi şi momente de divertisment folcloric, iar pe 26 octombrie va cânta Fanfara Tudoreanca şi ansamblurile folclorice Doina Costeştilor, Comorile Luncii şi Pădureanca. Pe 27 octombrie urcă pe scenă Fanfara Codrii Voronei, ansamblul Stejărelul şi Flori de Măr din Curteşti. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi în totalitate cu bucătăria moldovenească, e vorba despre preparate pe bază de carne de vită, de porc, cartofi, varză şi cereale.

Friptura de porc la grătar şi chiftelele din carne de vită sunt populare, iar carnea de peşte este deseori marinată şi apoi pusă la grătar. Înspre Basarabia veţi regăsi feluri care mâncare care combină multiple legume: roşii, ardei gras, vinete, fasole sau ceapă, dar şi usturoi. Ca gustări şi mâncăruri reci avem fasolea făcăluită, gogoşarii moldoveneşti şi vânăta umplută.

Nu uităm nici de colaci, pită, cozonaci şi plăcinte, toate cu multă nucă şi gem.