Festivalul de Plăcinte şi Merinde ajunge la Sibiu, începând cu 25 septembrie

0
1504

Sibiul va găzdui un nou eveniment culinar în acest weekend, între 25 şi 27 septembrie sub numele de „Festivalul de Plăcinte şi Merinde”. La o căutare rapidă pe Google veţi aflat că acesta a avut loc şi în alte oraşe din ţară, precum Braşov sau Tulcea. Hai să vedem ce ne aşteaptă la Hermannstadt.

Festivalul de Plăcinte şi Merinde se desfăşoară în Piaţa Habermann din Sibiu. Este un eveniment care va include show-uri gastronomice inedite, ce vor fi apreciate de public. Vor participa bucătari şi producători artizanali din toate regiunile ţării. Se vor pregăti inclusiv faimoasele plăcinte poale-n brâu moldoveneşti, dar şi plăcinte munteneşti, plus ciobăneşti cu brânză de burduf. Nu putem uita de plăcintele dobrogene cu brânză sărată, iar oltenii ne propun plăcintele lor clasice cu praz şi brânză de burduf. Creţele de Maramureş trebuie şi ele musai gustate.

Plăcintele basarabene, boiereşti, cele de peste graniţă (sârbeşti) se vor putea degusta, ca şi cele cu mere şi scorţişoară. Asta ca să nu mai credem că americanii şi al lor American Pie se pot compara cu plăcintele de la noi şi vecinii noştri. Există şi variante cu brânză şi spanac, cu influenţă grecească, cu brânză dulce şi stafife, care alunecă spre pască, dar şi macedonene cu telemea şi mărar. Ne întoarcem în trecut la turtele coapte pe plită şi nu puteau lipsi plăcintele turceşti şuberek, doldora de brânză.

Mai sunt şi reţete cu ceapă, ardei kapia, usturoi, condimente şi cu lipii subţiri în loc de coca clasică. Toate ingredientele sunt 100% naturale şi sunt pregătite după reţete ce datează de secole. Şi pentru că suntem în perioada adecvată, va fi must din belşug, dar şi vin, pastramă afumată, mămăligă şi berbecuţ la proţap. Cârnaţi de Pleşcoi, mici, costiţe şi ciolane stropite cu vin şi bere vor întâmpina musafirii. Intrarea este liberă, iar expozanţii vor aduce şi dulceţuri, zacuscă, produse apicole şi siropuri naturale.

În alte oraşe la acelaşi eveniment au fost şi show-uri culinare de preparat plăcinte şi recorduri mondiale pentru cele mai mari plăcinte cu brânză dulce şi stafide. Cine se teme de plăcinte, are langoşi, gogoşi şi clătite.