Gault&Millau lansează Ghidul Vinurilor Româneşti 2019, cu 152 de vinuri incluse

0
1343

După ce a lansat un ghid gastronomic amplu în primăvara acestui an, Gault&Millau revine cu un Ghid al Vinurilor Româneşti 2019. Acesta include 152 de vinuri de la 63 de crame şi urmează să îşi facă debutul în această lună.

Ghidul gastronomic lansat în mai includea 141 de restaurante şi localuri POP din Bucureşti şi alte 5 oraşe din ţară. Publicaţia a devenit un reper pe piaţa locală şi ca atare acum avem încă o versiune. Gault&Millau este cunoscut drept un ghid respectat pe tot globul pentru că face recomandări relevante de produse şi restaurante locale. Ghidul de vinuri are o tradiţie de peste 20 de ani în Germania şi Austria, iar ghidul de şampanie din Franţa este apreciat chiar şi de către marii cunoscători ai domeniului.

Există şi un ghid de bere, plus unul de ciocolată pentru piaţa belgiană. Lansarea Ghidului Vinurilor Româneşti 2019 are loc pe 27 noiembrie, în cadrul unui eveniment dedicat, unde se vor anunţa clasamentul şi premiile Gault&Millau România pentru 2019. Stefan Mortici, co-CEO Gault&Millau România a declarat că a pornit acest proiect datorită calităţii ridicate a vinurilor româneşti şi a faptului că merită recunoaştere internaţională.

Metodologia implică 3 etape principale, dar şi colaborarea unor experţi locali pentru preselecţie şi apoi analiza unor experţi internaţionali în etapa finală. Prima etapă a inclus o listă lungă a vinurilor de la noi, cu peste 1000 de referinţe. Apoi s-a cernut crema cremelor şi s-a ajuns la 220 de vinuri în etapa a doua. Au fost luate în calcul specificul local şi regional, dimensiunea cramei, vechimea vinului şi reprezentativitatea soiurilor.

La ultima etapă de evaluare s-a recurs la experţi internaţional şi degustări „semi blind”, fără a fi cunoscute etichetele. Scorurile minime de intrare în ghid au fost de +80/100 pentru vinurile POP (accesibile, cu raport bun calitate/preţ) şi +84/100 pentru segmentul principal de ghid (producţie recentă şi etichete mai vechi).