În Japonia există o cafenea cu un robot care îţi prepara şi serveşte cafeaua; Iată-l pe Sawyer! (Video)

2
2110

Dacă era vreo ţară unde să ne aşteptăm ca barista-ul de cafea să fie înlocuit cu un robot, aceea era fix Japonia. Cafeneaua Henn-na Cafe din Tokyo a realizat acest experiment, „angajându-l” pe robotul Sawyer în locul unui barman uman.

Cafeneaua se află în zona de business şi shopping Shibuya din capitala Japoniei, iar numele său înseamnă „cafea ciudată”, în japoneză. Robotul este unul compus dintr-un braţ foarte mobil, pliabil la multiple unghiuri şi include şi o faţă afişată pe un ecran, care îi exprimă emoţiile. Poate şi saluta clienţii cu o voce monotonă şi se laudă că ar face cafea mai bine decât un om.

Barista-ul electronic începe prin a scana chitanţa clientului, apoi râşneşte boabele de cafea, pune filtrul şi cafeaua şi toarnă apă fierbinte în 5 pahare simultan. Un pahar de cafea costă doar 3 dolari şi durează câteva minute până e gata. Sawyer ştie să facă şi cappuccino, ciocolată caldă şi latte cu ceai verde. Avantajul lui Sawyer este că are nevoie doar de un supervizor, iar cafeneaua merge doar pe baza unui singur angajat, în locul unei echipe, cum se întâmplă de obicei.

Clienţii afirmă că au băut o cafea bună aici, dar că e similară cu cea de la magazin, deci mai degrabă vin la cafenea pentru experienţă. Robotul a fost realizat de către compania americană US Robotics şi e menit pentru sarcinile imposibil de automat cu roboţii industriali standard. Folosind AI-ul, mişcările acestui mecanism devin mai fluide şi eficiente cu fiecare servire.