LIDL Ungaria a început să raţionalizeze alimentele de bază

0
871

LIDL Ungaria a anunţat la finalul lunii ianuarie 2022 că va începe raţionalizarea alimentelor de bază cu termen de garanţie de lungă durată. E vorba despre alimentele cu preţuri plafonate de guvernul maghiar, o măsură anunţată la începutul lui 2022.

Pe 12 ianuarie guvernul condus de Viktor Orban anunţa că va reglementa preţurile pentru 6 produse indispensabile: zahăr, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, pulpă de porc, piept de pui şi laptele de vacă cu 2.8% grăsime. Măsuri similare se vehiculează ca propuneri şi printre politicienii de la noi, deci e posibil să vedem şi la noi raţionalizări adoptate de magazine.

Preţurile la energie şi la combustibili au crescut în toată Europa şi populaţia e grav afectată. Guvernul ungar a decis că e nevoie de plafonarea preţurilor la produsele alimentare de bază, iar Guvernul a solicitat că ele să fie obligatoriu pe stoc. Ca reacţie LIDL Ungaria a anunţat o cantitate maximă care poate fi achiziţionată la o singură cumpărătură: zahăr – 10 kg, făină – 10 kg, lapte UHT – 12 litri şi ulei de floarea soarelui – 10 litri. Bănuiesc că astfel se doreşte limitarea speculei şi a revânzării.

LIDL a promis şi oferte cu discount-uri suplimentare faţă de cele impuse de autorităţi şi prevăzute de lege. Spre exemplu zahărul şi făina vor putea fi vândute cu 10 forinţi mai iefitn, iar laptele UHT cu 19% mai ieftin. Un studiu realizat de NielsenIQ a arătat că populaţia din Ungaria a cheltuit 43.5 miliarde de forinţi pe lapte şi 39 de milioane de forinţi pe ulei de gătit.