McDonald’s a pierdut dreptul de a folosi numele „Big Mac” pentru burgeri de pui în UE

0
271

McDonald’s are o problemă în UE, după ce a pierdut dreptul de a mai folosi denumirea de „Big Mac” pentru burgerii de pui. Ce e drept, eu ştiam că Big Mac-ul e doar de vită… De această dată vorbim despre o serie de procese care ţine de 17 ani şi se dispută între McDonald’s şi lanţul irlandez Supermac’s.

Curtea Europeană de Justiţie a decis că trebuie să dea câştig de cauza celor de la Supermac, lanţ irlandez fast food. Procesele începeau în 2007, când Supermac a încercat să înregistreze numele în UE drept marca comercială pentru restaurante, cu scopul de a se extinde în restul Europei. McDonald’s s-a opus acestei cereri pentru nume şi logo.

McDonald’s susţine că denumirea e prea asemănătoare cu burgerii Big Mac şi provoacă o confuzie în rândul clienţilor. Americanii au avut o… semi victorie în 2016, când Supermac’s primea marca comercială pentru numele restaurantului, dar nu pentru multe alimente şi băuturi. Apoi în 2017 urma o cerere la EUIPO (Oficiul UE Pentru Proprietate Intelectuală), punând capăt folosirii termenului „Big Mac” pentru McDonald’s.

Supermac avea câştig de cauză parţial în 2019, dar doar pentru produse pe bază de carne de pasăre. Se pare că McDonald’s nu a reuşit să dovedească că marca în litigiu a fost folosită în mod real pentru produse „sandvişuri cu pui”, „mâncăruri preparate din produse pe bază de carne de pasăre” şi „servicii prestate sau asociate cu operarea de restaurante şi unităţi sau facilităţi angjate în furnizarea de alimente şi băuturi pentru consum şi transport”.