Sărbătoarea Rabarbărului aduce în prim plan o plantă mai puţin cunoscută, în prăjituri delicioase

1915

Fie că îl cunoaşteţi că rabarbăr, rubarbar sau rubarbură, această plantă merită să fie cunoscută de toată lumea, ca un ingredient al unor prăjituri şi preparate delicioase. Ca atare are un eveniment dedicat, Sărbătoarea Rabarbărului, desfăşurată în ultimele zile în Saschiz, din judeţul Mureş.

Ieri, pe 5 mai Vecinătatea Femeilor din Saschiz a organizat această adunare, iar Sărbătoarea Rabarbărului a ajuns la ediţia a şasea. A avut loc în curtea Bisericii Evanghelice Fortificate „Sfântul Ştefan” din localitatea Saschiz. Evenimentul serveşte şi pentru creşterea popularităţii moştenirii culturale şi gastronomice din zonă. Rabarbărul este totuşi vedeta, planta fiind cunoscută şi ca Revent sau Rubarbă.

Prăjituri cu rubarbă am văzut până acum doar la Starbucks sincer să fiu. Planta în sine este ierboasă, înaltă de 1-2 metri şi aminteşte puţin de praz. Tulpinile sale sunt folosite pentru a prepara plăcintă, compot, dulceaţă, ba chiar şi pizza, după cum s-a văzut la eveniment. Planta e folosită de secole întregi în Asia şi există şi în România tradiţii asociate pregătirii sale.

Îngheţata de rabarbăr a făcut furori în acest an, dar şi brioşele şi clătitele. Saşii foloseau foarte des această plantă pentru preparatele lor şi au adus tradiţia şi la noi în ţară. Îl includeau în ciorbe, dar şi sosuri. În anii buni de cultură agricolă rabarbărul poate fi cules şi de 3 ori. Din ce am înţeles ar fi mai bine să îl culegi şi nu să îl tăi cu cuţitul, pentru că se reface.

Evenimentul din acest an a inclus un Marş al Plăcintelor, cu fanfară, atelier de gătit, concursuri cu premii, recital de chitară şi vizite cu ghidaj la biserica evanghelică.

Sursa foto 1/ Sursa foto 2