Sistemul de clasificare al alimentelor pe bază de culori ar putea fi introdus în România; Nuanța de pe ambalaj semnifică cât de sănătoase sunt produsele

0
1155
Clasificare
Sistemul de clasificare al alimentelor pe culori ar putea fi introdus în România; Nuanța de pe ambalaj semnifică cât de sănătoase sunt produsele

Momentan românilor le e destul de dificil să aibă un stil de viață sănătos dacă își fac cumpărăturile din supermarket, mai ales dacă timpul este limitat, iar scrisul mic de pe lista cu ingrediente a produselor alimentare este greu de descifrat. Aflăm însă prin intermediul Digi24.ro că acest lucru s-ar putea schimba în viitor. Parlamentarii discută despre cum s-ar putea aplica în România sistemul de clasificare al alimentelor pe bază de culori, de la verde la roșu. Detalii avem în rândurile de mai jos.

Etichetele tuturor produselor alimentare ar urma să primească șase nuanțe în viitor: de la verde la roșu, în funcție de cât de sănătoase sunt. Culoarea de pe ambalaj va fi determinată de factori precum conținutul de zaharuri, grăsimi, sare, fibre alimentare și proteine, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere.

Conform acestor etichete, cele mai dietetice alimente vor fi marcate cu litera „A” pe fond verde închis, în timp ce alimentele care au în componența lor grăsimi saturate, zaharuri și sare vor fi marcate cu litera „E” pe fond roșu.

Adrian Wiener, inițiatorul proiectului, spune:

„Nu știm exact ce înseamnă 13 grame zaharuri libere, 10 grame la suta de grăsimi. E foarte greu pentru foarte mulți dintre noi să ne dăm seama. Cele cu roșu nu sunt neapărat rele, nu stigmatizăm în niciun fel produse. Însă alimentele care poartă, să zic, eticheta cromatică roșu ar trebui să fie mai puține decât cele care poartă eticheta cromatică verde”.

Astfel, scopul acestor etichete colorate este să-i ajute pe oameni să mănânce mai sănătos. De asemenea, ele vor determina producătorii să fie mai atenți la calitatea produselor oferite și a ingridientelor utilizate. Conform studiilor din ultimii ani, o astfel de etichetă cromatică îmbunătățește calitatea coșului de cumpărături cu până la 10%.

Iată ce spune Daniel Constantin, deputat PNL:

„Dacă vorbim de carne, ea reprezintă anumite riscuri, precum boli cardiovasculare. Însă în cantități echilibrate, cu legume, consumul de carne e indicat. Trebuie să fim atenți să nu creștem birocrația pentru că în această perioadă și producătorii și procesatorii au costuri mari. Și costurile cu etichetarea au crescut foarte mult, nu mai vorbesc de ambalare, energie”.

Sistemul de etichetare bazat pe culori se aplică deja în mai multe țări europene precum Spania, Elveția și Polonia. Merită menționat că Auchan este primul retaileri care a introdus o astfel de etichetă Nutri-Score în România. Totuși, ea se află doar pe ambalajul anumitor produse românești, marcă proprie. Dacă sistemul de clasificare va fi aprobat, acesta va deveni obligatoriu și va trebui respectat de către toți producătorii care vând produse alimentare în rețelele de magazine de la nivel național.